Predsjednik i premijer kažu kako bi podržali kandidaturu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za glavnu tajnicu NATO-a. A da je o tome sve glasnije počela govoriti bruxelleska diplomacija, Dnevnik Nove TV prvi je izvijestio.

Galerija


Vrhovnog zapovjednika, čini se, nije iznenadila vijest da se ime bivše predsjednice spominje kao potencijalna kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a.

"Prije svega bi bilo korisno za Hrvatsku. Mislim, mi jesmo saveznici, ali ipak nam je naš interes prvi. Možda je čak prekvalificirana. Dosad, koliko znam, bivši predsjednici nisu bili čelnici NATO-a. Doduše, Hrvatska je mala članica. Ali 'ajmo o tome ne pričati previše. Već sam vam previše rekao'', kaže predsjednik Republike Zoran Milanović.

Vezani članci Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 2 Milanović iz New Yorka: "Ozbiljnije se stvari događaju kod kuće, u regiji." Nastavljaju se reakcije na njegov poziv Kolindi Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Politička senzacija: Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj misiji promoviranja Hrvatske u svijetu

O tome se ne priča, tvrdi predsjednik, jer se za kandidate lobira u tišini.

Premijer je istog mišljenja. "Bilo bi to super. Ja bih ju odmah podržao. Bilo bi mi jako drago. Koliko ja znam, izbor za nasljednika gospodina Stoltenberga negdje je na dnevnom redu u jesen 2022. godine. Očito je da se spekulira s nekim imenima kao što se i ranije spekuliralo'', rekao je Andrej Plenković.

O ideji da Kolinda Grabar-Kitarović postane kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO saveza prvo se počelo pričati u bruxelleskoj diplomaciji.

Tko je još u igri?

Uz nju se spominje i Theresa May, Dalia Grybauskaite, a onda je to na glas rekao Robin Shepher, drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najuglednijih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti.

"Kolinda Grabar-Kitarović je bivša predsjednica Hrvatske. Inače, Kolinda, međunarodni sigurnosni forum Halifax smješten je u Washington DC-u. I može se čuti u u Washington DC-u da ste vi favoritkinja za iduću glavnu tajnicu NATO-a. U obrani demokracije to je zanimljiv razvoj događaja. Jensu Stoltenbergu istječe mandat u rujnu iduće godine, tako da ćemo to pratiti vrlo pomno i pozorno'', rekao je.

Podršku državnog vrha ima, a o službenoj kandidaturi znat će se krajem godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr