Izbor hrvatskih simbola za buduće kovanice eura ušao je u samu završnicu. Ocjenjivanje je službeno zatvoreno i za nekoliko dana između pet simbola, koji su ušli u finale, odabrat će se tri koja će predstavljati Hrvatsku na kovanicama.

Galerija


Biser Jadrana ili pak staro hrvatsko pismo. Simboli za kovanice eura odabrat će se između kune, zemljopisne karte Hrvatske, glagoljice, Dubrovnika i hrvatskog grba.

Vezani članci Kovanice eura - 2 Kako će izgledati naličje hrvatskih eurokovanica? Otvoren natječaj za izbor dizajna, bogate nagrade Boris Milošević Boris Milošević objašnjava zašto je ponosan zbog Tesle na kovanicama eura: "Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske"

"Karta Hrvatske, svakako. Svaki put kad odem van, kad sam bila u Španjolskoj, dođemo tamo, ne vidimo se. Sad kad to natuknemo, evo vidimo se. Tu smo", kazala je Veronika iz Splita.

"Neka ostane kuna. Ne znam, nisam sentimentalno vezana, ali nekoliko godina smo ju imali u samostalnoj Hrvatskoj, pa neka ostane", dodala je Jasenka iz Zagreba reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini.

"Šahovnica. Zato što je najprepoznatljiviji hrvatski brend. Gdje god u svijetu netko vidi šahovnicu, znat će da se radi o Hrvatskoj", odabrao je pak Pijero iz Splita.

Gotovo 50 tisuća građana glasalo je za svoje favorite na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke. Neki bi glagoljicu jer je naše prvo pismo, neki kartu i šahovnicu jer su im najbliži, no neki su imali i nove, svoje prijedloge.

"Tesla, cijeli svijet ga zna, a mi ga zaobilazimo, a ovdje je rođen", kaže Damir iz Splita.

"Gaće na štapu", dodaje drugi sugovornik.

I dodatni prijedlozi bit će uzeti u obzir, potvrdio je guverner HNB-a Boris Vujčić. "Svakako će onaj motiv koji je bio najčešće predložen ući u obzir da dođe na kovanicu hrvatskoga eura", zaključio je.

HNB-ova komisija do kraja tjedna izabrat će konačne simbole te one koji će biti na kojoj kovanici. Odmah će raspisati i natječaj za umjetnike koji trebaju osmisliti izgled samih kovanica s odabranim motivima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr