Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a"

Kolinda Grabar-Kitarović, kako ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV, moguća je kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a. To je ideja o kojoj se sve glasnije govori u Bruxellesu.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivša britanska premijerka Theresa May i bivša predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė spominju se kao moguće kandidatkinje za glavne tajnice NATO-a.

Da se iza te informacije nešto krije, dao je naslutiti i Robin Shepherd, drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najuglednijih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti. Naime, on ju na početku panela o demokraciji koji se održao u Bratislavi ovako najavio: "Priča se u Washingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu tajnicu NATO-a."

Kolinda Grabar-Kitarović o ovoj temi nije htjela govoriti, no NATO joj nije stran. Odradila je mandat kao pomoćnica glavnog tajnika.

"Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek. Koliko god trajalo, uvijek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo", rekla je u prosincu 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji.

Hoće li Hrvatska moći odraditi takvu diplomatsku utakmicu?

Robert Barić, vojni i geostrateški analitičar, koji je i sam radio u NATO-u, skeptičan je da Hrvatska može odraditi tako važnu diplomatsku utakmicu. Ključnu ulogu u odabiru kandidata odigrat će, kaže, najveće članice.

"Netko tko će zadovoljiti i očekivanja proatlanskih Europljana i dobar dio stare Europe, SAD i skeptičnijih Francuza. Prema tome, nikakav ekstremist", rekao je Barić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više nije cijela zemlja u zelenom Loše vijesti za Hrvatsku: S europske zelene liste uklonjeno čak šest županija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićeno više ljudi Nizozemski novinar kojemu su pucali u glavu podlegao ozljedama: ''Borio se do kraja, ali nije uspio dobiti bitku''

Služeni kandidati, tvrdi Barić, pojavit će se krajem godine.

"Netko tko će morati se pozabaviti ozbiljnim zadaćama koje stoje pred NATO-om jer su opet u jednoj novoj egzistencijalnoj krizi", rekao je.

Bivšu hrvatsku predsjednicu, osim kao kandidatkinju za najvišu dužnost u NATO-u, spominje se i kao moguću visoku povjerenicu UN-a za prava žena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene