Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef osiguranja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Davor Blažević, posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi media kako je Sanader bio štićena osoba do kraja 2010., više od godinu dana nakon odlaska s dužnosti.


Iako bi se iz Blaževićeva iskaza moglo zaključiti kako je bivši premijer bio pod cjelodnevnom zaštitom i u vrijeme kad je 9. prosinca 2010. pobjegao iz Hrvatske u Austriju, gdje je dan kasnije uhićen, iz MUP-a se doznaje kako je zaštita Sanaderu ukinuta u rujnu te godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Sutkinja zaprijetila privođenjem: Mišo i Thompson moraju doći na suđenje! Slika nije dostupna 'Donirao sam HDZ-u 100.000 kuna i dobio sam zahvalnicu'

Policajac Blažević, koji je suspendiran, jer je kontaktirao s, tada već optuženim, Sanaderom, otkrio je kako je i osobno jednom prilikom posudio novac iz 'crnog HDZ-ova fonda' u koji se, po tvrdnjama tužiteljstva, slijevao novac ilegalno izvučen iz državnih institucija i tvrtki. Iako je od MUP-a primao plaću i novac za putne troškove, Blažević je rekao kako je kod optužene bivše HDZ-ove blagajnice krajem 2008. podigao 10 tisuća kuna za putne troškove.

'Bio je vikend i nisam mogao podići akontaciju od MUP-a, pa sam se javio Branki Pavošević, preuzeo novac i potpisao isplatnicu. Nakon povratka razdužio sam sredstva i vratio akontaciju', rekao je Blažević u nastavku suđenja u slučaju Fimi media. 

>> Fiolić: Sanader je kod mene krio slike, odijela i čarape

Na suđenju, zbog optužbi da su preko privatne agencije Fimi media iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna svjedočio je i Sanaderov portretist Tihomir Lončar, koji je potvrdio da je bivšem premijeru, nakon što je Sanader kupio jednu njegovu umjetninu, poklonio nekoliko svojih slika vrijednih od 300 do 2000 eura. Bivši premijer je zauzvrat Lončaru pomogao dobiti atelje, Vlada je od njega naručila Sanaderov portret, a tadašnji ministar kulture Božo Biškupić otkrio mu je da je u planu i izrada portreta svih dotadašnjih premijera. Osim darova za Sanaderovu privatnu zbirku, Lončar je udovoljio molbi tadašnje Sanaderove suradnice Biance Matković i poklonio još nekoliko slika, koje je bivši premijer dijelio stranim državnicima.

Suđenje se poslijepodne nastavlja ispitivanjem novih svjedoka, među kojima su još jedan Sanaderov zaštitar, te vozač.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook