Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi media

Fiolić: Sanader je kod mene krio slike, odijela i čarape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanjem novih svjedoka nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke.

Među njima su se na klupi za svjedoke našli i Sanaderov prijatelj i nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Jerko Rošin te Stjepan Fiolić, također bivši HDZ-ov parlamentarac, koji je odnedavna sa Sanaderom optužen zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Slika nije dostupna velika afera Sanader odbacio optužbe za Fimi mediju: ''Ako mogu o imovini sutra, sad me križa dosta bole''

>> 'Donirao sam HDZ-u 100.000 kuna i dobio sam zahvalnicu'

Fiolić je svjedočeći potvrdio kako je dva tjedna prije Sanaderovog bijega, došao do njega kući kombijem te odvezao 15 slika, koje je pohranio kod svoje kuće. Kasnije mu je Sanader dao i još četiri slike Bukovca. Fiolić je, nakon što je uhićen, slike predao USKOK-u.

Među umjetninama koje je Fiolić čuvao na svom imanju u Mlaki, a kasnije ih predao USKOK-u, su i djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića i Ivana Lackovića Croate.

'Dva tjedna prije nego što je otišao u Austriju Sanader me nazvao na mobitel i pitao mogu li skloniti slike. Došao sam kombijem do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao ih u svoje dvorište', kazao je Fiolić prisječajući se da je Sanader tražio da dođe s kombijem bez natpisa svoje tvrtke.

Fiolić je sudu rekao kako mu je Sanader dovezao i dva kofera u kojem su bila odijela, kravate i čarape marke Brioni. Sanader je kofere preuzeo po izlasku iz pritvora, rekao je Fiolić.

Uskoku je rekao za slike na dopunskom iskazu, nakon što ih Sanader nije odnio, odnsosno došao po njih. Fiolič tvrdi kako je to priznao na nagovor svojih odvjetnika.

Na pitanje zašto to odmah nije prijavio, rekao je kako je čekao da Sanader dođe po svoje stvari, a kako nije došao, odlučio je to prijaviti.

Fiolić ističe kako nikakve trgovine između njega i Uskoka nije bilo. 'Sanader je bio kod mene na večeri sa svojim odvjetnicima, a li tad nismo razgovarali o predmetu ni o politici', istaknuo je.

Fiolića je krenuo ispitivati i sam Sanader pa ga je pitao je li se sjeća kad je došao po svoje stvari, no ovaj mu je odgovorio kako se ne sjeća.

Na večeri o kojoj Fiolić priča bio je i austrijski političar Fisher, kojeg je Fiolić molio za pomoć u jednom projektu. Večera je trebala biti u domu Sanaderovih, ali Sanaderova supruga Mirjana to nije mogla izvesti zbog fakultetskih obveza pa je večera održana kod Fiolića.

Sanader je uložio prigovor na Fiolićev iskaz u cijelosti. Smatra kako je iskaz iskonstruiran, kako bi Fiolić sebi osigurao bolju poziciju u drugom procesu, odnosno aferi Planinska.

Barišić kupovao slike 'kešom' za Sanadera

Slijedeći je na klupu za svjedoke sjeo Ivo Jerić, zaposlenik galerije Kaptol. Sudu je rekao kako bi Sanader rezervirao sliku po koju bi kroz par dana dolazio Barišić i za nju platio. barišić je za slike plaćao gotovinom u eurima te nije uzimao račun, rekavši kako mu ne treba, rekao je Jerić.

Radilo se o četiri slike ukupne vrijednosti 8.800 kuna, dodao je. Sanadera su do galerije znali pratiti, osim Barišića, i Bebić, Biškupić.

Doniranje novca HDZ-u

Jučer su svjedočili bivši direktor Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) Petar Đukan te nekadašnji predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić. Svjedočili su o doniranju četiri milijuna kuna HDZ-u, navodno predanih tadašnjem stranačkom glasnogovorniku Ratku Mačeku.

Đukan je kazao da je prije predsjedničkih izbora 2005. poznanike nagovarao da prikupe novac kako za predsjednika ne bi bio izabran Stjepan Mesić, koji po Đukanovim riječima, 'nije bio dostojan te funkcije, a i sustavno je radio protiv IGH'. Nešto kasnije Miličić mu je, kako je rekao, predao vrećicu s četiri milijuna kuna koje je trebao odnijeti u HDZ.

'Nisam vidio novce, nosio sam ih u vrećici kao da nosim knjige, predao sam je Mačeku i otišao', kazao je Đukan ističući da pritom nije ništa potpisao. Upitan da pojasni zašto je pri prvom svjedočenju u USKOK-u rekao da nije znao što nosi Mačeku, Đukan je kazao da se nekoliko dana nakon svjedočenja našao s Miličićem i razjasnio priču, a potom se ponovno javio u USKOK i popravio iskaz. I njegov 'prijatelj i zemljak' Miličić potvrdio je da se nakon prvog ispitivanja u USKOK-u našao s Đukanom kako bi razjasnio detalje.

Podsjetio se da je nakon Đukanove molbe za pomoći HDZ-u u predsjedničkoj kampanji okupio 15 prijatelja koji su također počeli sakupljati novac. I, on je, tvrdi, isprva mislio da je sakupljeno između 300 i 400 tisuća kuna, a tek je kasnije od ljudi koji su anonimno davali novac doznao da se iznos popeo na čak četiri milijuna. Zbog mnogih nesulgasica u iskazu, među kojima je i tvrdnja suprotna Đukanovoj, da mu prilikom predaje novca nije rekao o kojem je iznosu riječ obrana je prigovorila istinitosti njegova iskaza.

Miličić čak ni pod prijetnjom sankcijama nije želio otkriti imena svojih poznanika darovatelja HDZ-a, ističućući da je i on želio ostati anoniman. "I ja sam želio ostati anoniman, zbog višestranačja. Ja sam cijeli život gospodarstvenik i uvijek sam morao obilaziti oko vlasti", kazao je Miličić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene