Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pričali smo sa stručnjacima

Zašto se oko nje ovih dana toliko lome koplja: Što je doista famozna "rodna ideologija"?

Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Protivnici Istanbulske konvencije često ju povezuju s terminom "rodna ideologija". Međutim, mnogi ne znaju o čemu je točno riječ, ni je li Konvencija s tim stvarno povezana.

Rodna ideologija pojam je koji ovih dana svima izlazi na uši. Što ona predstavlja pitali smo one kojima rodna ideologija smeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči sjednice Predsjedništva Stier u pismu HDZ-ovcima poslao prilično oštru poruku predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću: "To je uvredljivo i deplasirano..." Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL hrvatsko sociološko društvo "Izjava Znanstvenog vijeća HAZU-a o Istanbulskoj konvenciji je sramotna i nedopustiva"

"Za nas je u Istanbulskoj konvenciji sporna definicija roda koja se u definira kao nešto različito, to jest odvojeno od spola", rekla je Blanka Magdić iz udruge U ime obitelji.

Rod prema Konvenciji "označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce."

"Mi se rodimo s određenim spolnim karakteristikama i to označava naš spol, znači mi se rodimo takvi kao dječaci ili djevojčice. A rod označava ponašanje koje društvo od nas očekuje", rekla je Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda.

Istanbulska konvencija nasilje nad ženama objašnjava kao rodno utemeljeno nasilje nad ženama zato što su žene.

"Do nasilja najčešće dolazi kada muž doma dođe pijan a žena nije ručak skuhala, što se smatra njezinim poslom. Kod seksualnog nasilja još uvijek imamo zablude da žene moraju na određeni način biti odjevene da ne bi bile silovane", dodala je Žigante Živković.

Promjena spola već je definirana zakonom

Odvjetnica koja se bavi transrodnim osobama također smatra da to nema veze s rodnom ideologijom. Inače, promjena spola već je definirana u našem Zakonu i to od 2013. I moguće ga je promijeniti i bez operacije.

"Omogućeno je da to naprave na način da dokažu da žive u rodnom identitetu. Od 2013. u Hrvatskoj je potpuno napušteno pravilo da se osobe koje žele promijeniti upis spola moraju ići na operacioni zahvat", rekla je Bojana Ivanišević, odvjetnica udruge Trans Aid.

To znači da se ti oblici nasilja moraju rješavati u kontekstu prevladavajuće neravnopravnosti žena i muškaraca, postojećih stereotipa, rodnih uloga i diskriminacije žena. Termin ''rod'' prema ovoj definiciji nije zamišljen kao zamjena za termine ''žena'' i ''muškarac''.

No jedino što će Konvencija zapravo jamčiti je da se, ako se Zakoni koji reguliraju kažnjavanje nasilja u obitelji ne budu efikasno provodili, mogu umiješati europske institucije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene