O spornim detaljima Istanbulske konvencije upute je državama dalo Vijeće Europe. U dokumentu, koji je do četvrtka bio tajan, pojašnjavaju da države nisu obvezne u svoje zakonodavstvo unijeti pojam trećeg spola niti, kako stoji, imaju obvezu uključiti u formalno obrazovanje kurikularne edukativne materijale koji se odnose na homoseksualnost ili transrodnost.

Galerija


Iz Vijeća Europe tvrde države nemaju obvezu pravno priznati istospolne brakove i treći spol.

Vezani članci Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crkva još jednom poručila domaćim političarima da ne žure s ratifikacijom Istanbulske konvencije Prosvjed podrške Istanbulske konvencije (Foto: Pixell) Vijeće Europe deklasificiralo dokument o Istanbulskoj konvenciji: Ovo je njihovo tumačenje o rodu, spolu i istospolnim brakovima

"Konvencija te izraze izričito ne spominje niti ima proceduralnih obveza vezano za pravni status trećeg spola, transrodnih i transseksualnih osoba. Od država ne zahtijeva propisivanje određenog pravnog statusa interseksualnih i transrodnih osoba", stoji u dokumentu Vijeća Europe.

Pojam rod, tvrde, nije zamjena za izraze žena i muškarac. Cilj je rodna ravnopravnost u borbi protiv stereotipa i svih oblika nasilja.

Rodnu ideologiju u pravnoj analizi Vijeća Europe ne vidi ni pučka pravobraniteljica.

"Radi se naprosto o činjenici da je nasilje nad ženama vrlo često uvjetovano i vrlo je blisko povezano s rodnom ulogom žene, s tradicionalnim poimanjem žene, čestim poimanjem kako je podređena muškarcu i to je jako često upravo uzrok i temelj nasilja nad ženama. To je nešto protiv čega se zaista trebamo boriti", rekla je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Neki se ne slažu s Vijećem Europe

Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu, uvjerava u suprotno.

"Nije istina da nema rodne ideologije. Znači, mi svi koji smo čitali Istanbulsku konvenciju smo glupi i nitko ne zna o čemu se radi, nego će oni nama tumačit o čemu se radi. Ovo je uvođenje rodne ideologije na mala vrata i to svi znaju. Kad jednom potpišemo gotovo je", rekla je Tomašić.

Iz HDZ-a uvjeravanje kako postoji društveni konsenzus da je Konvencija važna.

"Ova konvencija ima za zadaću zaštititi žene od nasilja, a sve ostalo je čvrsto kontroliramo. Dakle, Hrvatska će pisati svoje zakone i štititi svoje ustavne vrednote, kao što piše u interpretativnoj izjavi. Tu neće doći ni do kakvih promjena", rekao je predsjednik Sabora, Godran Jandroković.

Protiv interpretativne izjave još je jednom ustao šef SDP-a.

"Ograde su usmjerene protiv ljudi, posebno onih koje HDZ i njihovi partneri smatraju drugima i drugačijima. Danas smo potpuno sigurni da ta bezvrijedna i beskorisna interpretativna izjava nema nikakav značaj ni snagu", rekao je predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

Saborska rasprava o Konvenciji očekuje se na početku zasjedanja iza uskrsnih blagdana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr