Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo kardinala

Crkva još jednom poručila domaćim političarima da ne žure s ratifikacijom Istanbulske konvencije

Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U zagrebačkim katoličkim crkvama danas su vjernici na misi slušali pismo kardinala Bozanića. Crkva strahuje od rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji, pa je pozvala i političare da ne žure s ratifikacijom.

Nakon pričesti na misi uslijedio je poziv vjernicima na dodatnu molitvu. Pismo kardinala Bozanića čitalo se u svim crkvama Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Kardinal Jean-Pierre Ricard U FRANCUSKOJ Kardinal priznao da je zlostavljao djevojčicu: "Prije 35 godina ponašao sam se prijekora vrijedno, imala je 14 godina"

"Posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu", rečeno je u Maksimiru.

"Posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti", govorilo se s oltara u Katedrali.

I dok dio vjernika u poruci nije vidio politiziranje, drugi su prepoznali jasnu političku poruku samome premijeru.

Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kardinal poziva na mudrost onih koji odlučuju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Dubravka Šimonović, posebna je izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama i vodila je postupak pregovaranja o usvajanju konvencije na razini Vijeća Europe.

"Sama konvencija nema odredbu koja bi bilo što povezivala s rodnom ideologijom", govori Šimunović.

Pojam rod, ističe, koristi se samo kako bi se odredilo što je to rodno utemeljeno nasilje nad ženama.

"I ono se odnosi samo na nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje. Znači, konvencija ne ide izvan tih okvira", napominje Šimunović.

I sam premijer Andrej Plenković danima objašnjava istu stvar.

"Želimo jaču zaštitu žena od nasilja, od nasilja u obitelji. Radi se o ispunjavanju predizbornog programa HDZ-a i programa zakonodavnih aktivnosti Vlade. Dakle, nema ovdje nikakve promjene smjera", govori Plenković.

No neki od premijerovih donedavno najbližih suradnika upravo konvenciju koriste protiv njega i zazivaju promjene.

Koalicijski partner Milorad Pupovac kaže pak da pravi kršćani i demokrati jedni drugima ne bi trebali brojati i dodavati vjerske poene, ali i da su neke stvari sad napokon jasnije.

"Ta svađa samo pokazuje da se u političkom životu događaju procesi koji su se morali dogoditi. Moralo se početi razjašnjavati što je što, i tko je tko", govori Pupovac.

Glasovanje o samoj konvenciji pokazat će to još točnije. Konačno razjašnjavanje u HDZ-u i u vladajućoj većini tek slijedi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene