Međunarodno tijelo GREVIO, koje čine članovi nezavisnih institucija i udruga civilnog društva, nadzirat će provedbu Istanbulske konvencije. Oni koji joj se protive smatraju da država treba imati nadzor u svojim rukama. S druge strane, njezini pobornici tvrde da neovisno tijelo smanjuje političku manipulaciju.

Galerija


Ne prestaju prijepori oko Istanbulske konvencije, i to ne samo kada je u pitanju rodna ideologija. Nekima su sporni i oni koji će nadzirati provodimo li Konvenciju.

Vezani članci Slika nije dostupna "Zar ćemo dopustiti da bude normalno da žena treba biti pokorna svome mužu?" Slika nije dostupna Čak 50 godina trpjela nasilje: "Nikad nisam znala kad će me izbaciti van..."

A to će činiti GREVIO, međunarodno tijelo koje čine neovisni stručnjaci iz područja obiteljskog nasilja, poput udruga civilnog društva ili nezavisnih institucija.

Sastoji se od 10 do 15 članova, a iz jedne zemlje može biti najviše jedan član. Kandidate nominiraju države, odnosno predlaže vlada, a bira Odbor stranaka u Vijeću Europe na četiri godine. GREVIO vodi nadzor i piše izvješće o provedbi Konvencije u pojedinoj zemlji te o tome obavještava Vijeće Europe.

Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Nije mi baš drago da nas nadzire netko sa strane i dijeli nam packe kad mi sami možemo riješiti ta pitanja. U cjelokupnoj javnosti, neovisno o ideologiji, postoji stav da se treba obračunati s nasiljem nad ženama", rekao je Nikola Grmoja.

Hrastovu Hrvoju Zekanoviću sporne su udruge koje bi sjedile u tom tijelu, ako ih se izabere. Smatra da bi iz ovoga pojedine udruge izvukle svoju korist.

"Ja ću biti vrlo eksplicitan: radi se o feminističkim udrugama koje su i do sada bile bogato financirane iz državnog proračuna, a ovoga puta jednim krovnim dokumentom dobivaju mogućnost za dodatno financiranje", rekao je Zekanović.

U slučaju sumnje u povrede Konvencije, GREVIO može doći i u državni posjet. Ovakvim nadzorom smanjuje se mogućnost političke manipulacije, tvrdi SDP-ov Bojan Glavašević.

"Neovisno tijelo koje može inicirati posebne istrage i pisati posebne izvještaje o provedbi. Sam nadzor neće biti nacionalan na razini iznad nje, zbog čega je manipuliranje neusporedivo teže", smatra Glavašević.

Premijer i dalje najavljuje ratifikaciju, no čini se da će ona ići nešto teže, budući da u vladajućoj većini nema apsolutne sloge oko toga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.