Međunarodno tijelo GREVIO, koje čine članovi nezavisnih institucija i udruga civilnog društva, nadzirat će provedbu Istanbulske konvencije. Oni koji joj se protive smatraju da država treba imati nadzor u svojim rukama. S druge strane, njezini pobornici tvrde da neovisno tijelo smanjuje političku manipulaciju.

Galerija Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik (Foto: Dnevnik.hr)

Ne prestaju prijepori oko Istanbulske konvencije, i to ne samo kada je u pitanju rodna ideologija. Nekima su sporni i oni koji će nadzirati provodimo li Konvenciju.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Dubravka Petrić) SDP zgrožen postupanjem policije: "Premlaćivanje žene izjednačeno s kaznom za parkiranje" Slika nije dostupna Bernardić: "Tko tuče ženu je papak, ali nisu hrabriji ni oni koji ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju"

A to će činiti GREVIO, međunarodno tijelo koje čine neovisni stručnjaci iz područja obiteljskog nasilja, poput udruga civilnog društva ili nezavisnih institucija.

Sastoji se od 10 do 15 članova, a iz jedne zemlje može biti najviše jedan član. Kandidate nominiraju države, odnosno predlaže vlada, a bira Odbor stranaka u Vijeću Europe na četiri godine. GREVIO vodi nadzor i piše izvješće o provedbi Konvencije u pojedinoj zemlji te o tome obavještava Vijeće Europe.

Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tko nadzire provedbu Istanbulske konvencije? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Nije mi baš drago da nas nadzire netko sa strane i dijeli nam packe kad mi sami možemo riješiti ta pitanja. U cjelokupnoj javnosti, neovisno o ideologiji, postoji stav da se treba obračunati s nasiljem nad ženama", rekao je Nikola Grmoja.

Hrastovu Hrvoju Zekanoviću sporne su udruge koje bi sjedile u tom tijelu, ako ih se izabere. Smatra da bi iz ovoga pojedine udruge izvukle svoju korist.

"Ja ću biti vrlo eksplicitan: radi se o feminističkim udrugama koje su i do sada bile bogato financirane iz državnog proračuna, a ovoga puta jednim krovnim dokumentom dobivaju mogućnost za dodatno financiranje", rekao je Zekanović.

U slučaju sumnje u povrede Konvencije, GREVIO može doći i u državni posjet. Ovakvim nadzorom smanjuje se mogućnost političke manipulacije, tvrdi SDP-ov Bojan Glavašević.

"Neovisno tijelo koje može inicirati posebne istrage i pisati posebne izvještaje o provedbi. Sam nadzor neće biti nacionalan na razini iznad nje, zbog čega je manipuliranje neusporedivo teže", smatra Glavašević.

Premijer i dalje najavljuje ratifikaciju, no čini se da će ona ići nešto teže, budući da u vladajućoj većini nema apsolutne sloge oko toga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju