Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizira Mislav Bago

Tko je došao na večeru s Plenkovićem, a tko ne? "To je vrlo ozbiljna poruka samom premijeru"

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U Breznici kraj Varaždina na večeri se okupio vrh HDZ-a, članovi Vlade, Predsjedništva stranke te Kluba zastupnika, gdje su razgovarali o problemima vezanim uz ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ovaj sastanak komentirao je u Dnevniku Nove TV reporter Mislav Bago.

Je li premijer uspio uvjeriti stranačke zastupnike da glasuju za konvenciju?

"To ćemo vidjeti kad konvencija dođe na ratifikaciju. Premijer je najavio da bi najkasnije za dva tjedna Vlada uputila na ratifikaciju ovu konvenciju. Sasvim je jasno da on u ovom trenutku ne može računati na najmanje pet zastupnika vladajuće koalicije i HDZ-a. Ono što premijer Plenković ne želi javno reći je hoće li tražiti od zastupnika HDZ-a da bude stranačka stega - teško da će je dobiti; ili će prepustiti zastupnicima da glasuju po svojoj savjesti".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Nije ovo laka situacija za predsjednika HDZ-a. Počele su padati stranačke ostavke. Pritisak je sve veći.

"Da, naravno. Danas je, primjerice, možda nevažan ogranak u HDZ-u, onaj iz Kistanja i njegov predsjednik tražio brisanje iz članstva zbog vladine najave da će se ratificirati ova konvencija. No, pogledajte tko je zapravo "protiv" u najbližem stranačkom krugu Andreja Plenkovića - njegov zamjenik predsjednika, politički tajnik, međunarodni tajnik, dva potpredsjednika od pet. To je vrlo ozbiljna poruka samom predsjedniku Plenkoviću. Niti jedan predsjednik HDZ-a na niti jednom važnom projektu kao što je ovaj za premijera Plenkovića nije imao ovakvu oporbu unutar stranačkog vrha. On mora biti svjestan činjenice da primjerice njegov zamjenik predsjednika ni danas nije na ovom okupljanju, ispričao se privatnim obvezama. Andrej Plenković na ovome neće biti smijenjen, ali je na ovom projektu, koji je njemu važan, on zapravo politički načet i bitno je pratiti sljedeće postupke i sljedeće dane što će se događati kada će dolaziti mnoge zahtjevnije reforme koje Vlada planira poslati zastupnicima na usvajanje, hoće li tada moći uvjeriti lijevo ili desno krilo i kome će zapravo morati kompenzirati dizanje ruke za održavanje parlamentarne većine", zaključio je Mislav Bago.

Plenković o žestokim kritikama HRAST-a: "Ovo im je korisna tema za populariziranje vlastite stranke"

Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, rekao je novinarima pred restoranom u kojem su se HDZ-ovci okupili, da će Istanbulska konvencija na Vladi biti najkasnije sljedeći četvrtak. 

Novinare su zanimali i detalji sastanka kojeg je danas popodne održao s čelnicima stranaka koje Vladi osiguravaju većinu u Saboru.

"Raspravili smo njihove prve, inicijalne stavove oko ratifikacije Istanbulske konvencije. Čini mi se da tu ima kod nekoliko stranaka ili zastupnika određenih rezervi, ali one su, čini mi se, istog karaktera kao što se u javnosti plasira, o posljedicama rodne ideologije", rekao je Plenković, dodajući da im je jasno rekao da treba govoriti o meritumu stvari, odnosno o fenomenu nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. 

Ponovio je da dokument u svojoj biti ne sadrži problematične odredbe, a onima koji imaju "određenih dvojbi" objasnit će u argumentiranoj raspravi. 

Na novinarsko pitanje je li mu prihvatljivo da se zastupnici o Istanbulskoj konvenciji izjašnjavaju po savjesti, Plenković je rekao kako smatra da "oko ovoga moramo postići što šire suglasje i one koji ne vjeruju uvjeriti u suprotno". 

Dodao je da ne misli da će im HRAST, koji se snažno protivi ratifikaciji, okrenuti leđa. "Mislim da se to ne bi trebalo dogoditi. Ovo je možda njima korisna tema za populariziranje vlastite stranke", rekao je Plenković, dodajući da je ova tema HRAST-u prilika da malo populariziraju stranku.

Iako je čelnik kistanjskog HDZ-a najavio da zbog ratifikacije napušta stranku, Plenković ne očekuje lančanu reakciju i nekih drugih stranačkih ogranaka u Hrvatskoj.

"Ne vidim uopće razlog za to. Ne vidim niti minimalnu mogućnost za tako nešto.HDZ je velika stranka, suočavala se s različitim političkim trenutcima", rekao je Plenković.

Novinari su primijetili da na HDZ-ovu večeru nije došao potpredsjednik stranke Milijan Brkić, no Plenković to nije htio posebno komentirati pravdajući se da je tek stigao pa ne zna koga nema i koji su razlozi izostanaka. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene