Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice na NP-u Risnjak

Ekskluzivne snimke štete u Nacionalnom parku Risnjak: "Ribe završile na livadi, mrtvi rakovi..."

Aktualno Galerija Štete u NP Risnjak - 3 Štete u NP Risnjak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štete u NP Risnjak - 2 Štete u NP Risnjak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Štete u NP Risnjak - 1 Štete u NP Risnjak - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Štete u NP Risnjak - 4 Galerija 1/4 >>
Tek nakon što se smirilo vrijeme, zbrajaju se štete od poplava u Kupskoj dolini. Nekoliko manjih sela još uvijek je odsječeno od ostatka Hrvatske - od cesta koje je bujica doslovno odnijela.

Štete u Kupskoj dolini tek su se počele zbrajati u nedjelju, kad se vrijeme smirilo i kad su oborine prestale. Nekoliko manjih mjesta doslovno je odsječeno od ostatka Hrvatske jer su bujice odnijele pristupne puteve. Novinar Marko Balen za Dnevnik Nove TV donosi situaciju s terena.

Mlada obitelj Turk iz sela Kupari s dvoje malodobne djece i nepokretnim ocem ostala je odsječena od ostatka Hrvatske. Nadaju se da će most biti popravljen u sljedećih nekoliko dana. "Imamo dvoje male djece, tata je teško bolestan. Najvažnije je da nam što prije omoguće kakvu-takvu komunikaciju s glavnom cestom", rekao je Josip Turk.

A u Kuparima je ostao, ne svojom voljom, i par Nizozemaca, koji je morao zvati poslodavca da će produljiti odmor. "Bili smo ovdje i prošle godine. Bilo je, kao i danas, lijepo vrijeme. A sada vidite kako je. Susjed kaže da ovako nije bilo od 1961.", rekao je turist iz Nizozemske Kun.

Pročitajte i ovo Potop u Hrvatskoj, PGŽ Crveni alarm VELIKA GALERIJA Potop u Hrvatskoj: U Ogulinu se izlila Dobra, pala rekordna količina kiše. U tri županije stanje obrane od poplava

Pročitajte i ovo U Čazmi sanacija i zbrajanje šteta - 1 posljedice strašnog nevremena U Čazmi još uvijek 40 kuća bez krova, brojne građevine nastradale: "Užas, plače mi se kad ovo vidim"

Većih šteta na stambenim objektima nije bilo, osim nekoliko poplavljenih podruma. No, štete u prirodi tek se zbrajaju. "Evo, vidjeli ste i sami, spasili smo pastrvu koja je završila na livadi. Mrtvi rakovi su svugdje. Šteta je velika na flori i fauni", rekao je ravnatelj NP-a Risnjak Mario Antolić.

Stanovnici i vikendaši sunčano vrijeme iskoristili su za čišćenje blata koje su nanijele bujice. "Dobro smo prošli. Moglo je biti i puno gore, a ovo ćemo sanirati", rekao je Duško Hobar iz Kupara.

Puno duže trajat će sanacija pješačkih staza, mostova uništenih u dvodnevnom nevremenu. "Obilazimo teren već tri dana. Štete su ogromne, trebat će vremena", rekao je Miro Janeš, čuvar prirode NP-a Risnjak.

Stručnjaci tvrde da su u posljednjih osam godina klimatske promjene sve očitije u Gorskom kotaru. Ledolom, vjetrolom, veliki snijeg, suše, a sada i bujične poplave nikada se prije u povijesti nisu događale na ovome području.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene