Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Palo 200 litara kiše

Stanovnici čabarskog kraja nakon nevremena: "Ovdje se moglo barkom putovati"

Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Posljedice obilne kiše (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice obilnih kiša (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posljedice obilnih kiša (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice obilnih kiša (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Posljednja četiri dana na području Čabra i Kupske doline palo je više od 200 litara kiše po četvornom metru, što je izazvalo izlijevanje potoka i rijeka. Oštećeni su gospodarski objetki, garaže i staje.

Stanovnici čabarskog kraja i Kupske doline nakon neprospavane noći, zbog naglog rasta vodostaja rijeke Kupe i podzemnih voda, danas su bar nakratko odahnuli. Saniraju se posljedice jučerašnjeg nevremena, a rijeka Kupa sporo se povlači.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Štete u NP Risnjak - 2 Posljedice na NP-u Risnjak Ekskluzivne snimke štete u Nacionalnom parku Risnjak: "Ribe završile na livadi, mrtvi rakovi..."

"Kad smo se jučer vratili s posla, voda se već počela nakupljati. Komotno smo se mogli kretati barkom. U pola sata nakupilo se vode u štali. Nikad nije bilo tako", ispričala je Snježana Križ iz Ravnica.

I dok se Snježanina staja već polako suši, Josip neće moći automobilom u garažu još nekoliko dana. "Ta voda stoji i po dva dana, dva dana i dvije noći. To je podzemna voda koja se nalazi i izlazi iz zemlje jer se od tog potoka natopi cijela okolina, oko kuće i po cesti i onda jednostavno izbija van", kaže Josip Malnar, mještanin Ravnica.

Razina rijeke Kupe rasla je doslovno iz minute u minutu.

"Jučer su vatrogasne postrojbe djelovale i ispumpavale dvorišta i podrume, ali bilo je uzalud jer je voda ulazila tolikom brzinom, koliko su oni ispumpavali, toliko je nova ulazila", rekao je Davorin Klobučar iz Broda na Kupi.

Mnogim stanovnicima ove doline, iako je Kupa u opadanju, ni ova noć neće biti mirna. Svjesni su da je riječ o brzoj, planinskoj rijeci koja vrlo brzo raste i zaprijeti kućama.

"I noćas će isto biti jedna neprospavana noć kao i sinoć. Nadamo se da će sutra biti bolje, ali evo, strepimo još uvijek", kaže Nada Grubiša Krivak iz Broda na Kupi.

Tijekom posljednja četiri dana na tom je području palo više od 200 litara kiše po metru četvornom, što je izazvalo izlijevanje potoka i rijeka iz korita te izviranje podzemnih voda. Štete je bilo u gospodarskim objektima, garažama i stajama, a stambeni objekti, srećom, nisu stradali.

Ipak, prognoza ide na ruku ljudima koji žive uz Kupu.

"Idućih nekoliko dana vrijeme će i dalje biti promjenjivo, ne u ovoj mjeri kao što je to bilo do sad, međutim može se nekakvih 30-40 litara očekivati u Sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru u petak", rekao je meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Sanacija šteta

Vodeni val kreće se prema Karlovcu, no na tom području ne očekuju se veći problemi.

"U Delnicama je bilo 90 mm, a 100 mm u Pargu. To je izazvalo takvo dizanje vodostaja, no s ovom prognozom to tako ne bi trebalo biti", rekao je Vanja Rački iz Hrvatskih voda. 

Vrijeme je svoju ćud pokazalo i u Zagorju. U Zaboku, okolici Krapine i u Velikom Trgovišću poslijepodne je pala tuča.

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen rekao je kako se stanje u odnosu na utorak popravilo.

"Stanje je puno bolje nego što je to bilo jučer u ovo vrijeme. Jučer u ovo vrijeme s ovog mjesta bilo bi nemoguće javljanje. Mogli bi doći do njega samo barkom, a udaljeno je tri do četiri metra od ceste koja povezuje Brod na Kupi sa Zamostom.

Stanje je bolje. Kupa se povukla, no to ne znači da je opasnost prošla. Noć je bila besana za mnoge stanovnike Kupske doline. Većina naselja tu je uz samu rijeku, imaju oni zidove koji ih štite od vode, imaju oni i iskustvo s brzom, planinskom vodom.

No, mnogima je noć bila besana, a neki će i dalje gledati u nebo. Gledati da li će možda Kupa narasti. Jučer je u manje od 12 sati narasla nekoliko metara. Sada se povukla. Stanje je bolje.

Stanje je lošije ipak danas bilo u mjestu Ravnice pored Tršća, gdje su podzemne vode izazvale poplave u kućama, štalama, garažama, iako ljudi tamo kažu da su donekle naučili na suživot s vodama.

Vatrogasci su imali nešto posla, no glavnina vode u Kupskoj dolini je otišla. Voda se povlači, voda ide prema Karlovcu.

U Karlovcu za sada nema velikih problema. Što se tiče rijeke Kupe u tijeku je pripremno stanje obrane od poplava. Ništa strašno. Sreća je da u Sloveniji nisu pale velike količine kiše, tada bi bio veliki problem za Karlovac. Ovako nadaju se da će ovaj plimni val proći grad na četiri rijeke", izvijestio je Balen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene