U Čazmi i dalje traje borba s kišom. Sve službe još su na terenu, saniraju se posljedice i zbrajaju štete. Sveukupno je 40 kuća još uvijek bez krova.

Galerija U Čazmi sanacija i zbrajanje šteta - 4 U Čazmi sanacija i zbrajanje šteta - 2 U Čazmi sanacija i zbrajanje šteta - 3 +0 U Čazmi sanacija i zbrajanje šteta - 1

U Čazmi su u nezapamćenom nevremenu oštećne kuće, škola, krovovi. Jedna je obitelj u oluji izgubila dom - pa im je ponuđen zamjenski smještaj. Pas Ben čuva ono malo što je od kuće ostalo. Novinarka Matea Ćorić je za Dnevnik Nove TV upoznala je obitelj i njihovu trenutnu situaciju. 

Staja je u ruševinama, a kuća natopljena. "Užas, plače mi se kad vidim, prođe mi sve loše i dobro i samo želim da se sve vrati na staro i bude sve kako je bilo jer ovo je katastrofa", rekla je Ines Devčić iz Čazme.

Dom im više nije siguran. Spavaju u motelu. "Evo ovo je dnevna soba, vidi se u kakvom je stanju strop - tu je voda doslovno curila kao iz slavine", rekla je Marjana Devčić. Curilo je i po školskim knjigama koje se sada suše. Suši se i osnovna škola Čazma.

Nestašica vode u Brinju - 4 U Osječko-baranjskoj županiji proglašena prirodna nepogoda: Poznato i što treba napraviti u vezi s prijavom štete

"Grozno, grozno. Mi čistimo vodu, ona i dalje pada i nikako da stane", rekla je čistačica u školi Nada Sabolić. Krovište su prekrili daskama i najlonom. U ponedjeljak djeca se vraćaju u klupe, ali samo one sigurne. U dvjema učionicama prevelika je šteta.

Ravnateljica Lidija Osman ipak smiruje situaciju. "Škola je u potpunosti sigurna, tako da učenici mogu doći normalno u školu
Izvođač radova je pregledao prozore, i ako ima nedostatka oni će se otkloniti", rekla je.

Otklonjeni su s cesta i kamioni. Trebalo je puno snage, a i puna dva sata da se ovi divovi ponovno vrate na noge. "Izgledali su kao da se netko njima igrao, sve pometeno kao igračke. Nismo ih još upalili jer je ulje bilo tri dana na boku, pa je motor sigurno nastradao", rekla je Maja Štampar Pudja.

Stjepan Zorić Hrvatska zbog suše ostaje bez voća i povrća, jabuke bi mogli plaćati i do 15 kuna: "Urodi su uništeni"

Nastradao je i dio jedne sale za vjenčanje. Na sanaciji se već radi, o otkazivanju proslava se ne razmišlja. "Sljedeći tjedan ćemo za krstitke raditi cijeli dan da saniramo taj dio sale koji nam je potreban", rekla je njena voditeljica Ana Škarda Hačić.

40 kuća još je bez krova, na desetke ih je oštećeno. Posla za službe ima na svakom koraku, a posao otežava kiša koja i dalje pada. Do sada je odrađeno 150 intervencija, a na terenu je 80 vatrogasaca koji neumorno rade.

"Dobra vijest je da nam se smanjuje broj intervencija tako da imamo sada 15tak intervencija koje su na čekanju", rekao je zapovjdenik JVP-a Čazma Tihomir Brnjac. Šteta se još zbraja. "Sigurno ćemo napraviti neke rebalanse, gdje ćemo ljudima pomoć iz gradskog, županijskog i državnog proračuna prije svega", rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Dobra je vijest je da se struja vratila u Čazmu, ali u nekim objektima ona se još neko vrijeme radi sigurnosti neće paliti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju