Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravljeno selo

Stanovnici Krndije Božić napokon dočekali u vlastitim domovima: ''Konačno smo svoji na svome", "Bolji poklon nisu mogli dobiti"

Obitelj Pop u svom domu
Obitelj Pop u svom domu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obitelj Pop u svom domu Obitelj Pop u svom domu Foto: DNEVNIK.hr Žena stavlja zvijezdu na vrh bora Žena stavlja zvijezdu na vrh bora Foto: DNEVNIK.hr Sudsko rješenje Sudsko rješenje Foto: DNEVNIK.hr Ilija Bošković Ilija Bošković Foto: DNEVNIK.hr +1 Jasna Matković Galerija 1/6 >>
Nakon što su desetljećima živjeli u tuđim kućama, stanovnici slavonskog sela Krndija Božić konačno dočekuju na svome. Država je selo darovala općini, a općina stanovnicima prepustila ionako njihove domove. O zaboravljenom selu u vlasništvu države Dnevnik Nove TV izvještavao je protekle tri godine. Sretan završetak stigao je uoči ovih blagdana.

Cijeli život stanovnici u Krndiji su slavili Božiće, no ovo je prvi koji su dočekali u vlastitim domovima. ''Svoj na svome, sada, konačno, nakon tolko godina'', kaže Rosa Pop, stanovnica Krndije.

Pod jelku su stigla rješenja. Početkom godine država je selo darovala općini, a proteklih dana općina je stanovnicima darovala kuće u kojima žive. Rosina obitelj konačno će ulagati u svoje.

Pročitajte i ovo Načelnica Općine Punitovci Jasna Matković (Foto: Dnevnik.hr) vlasništvo države Država poklonila - selo Krndiju: "Mještani Krndije više nisu ni na nebu ni na zemlji, danas su svoji na svome"

Općina je mještanima prepustila 19 nekretnina i podmirila porez od 83.000 kuna. ''Odsad se može početi živjeti. Sad možemo ići na EU fondove, kao druga sela i drugi ljudi'', govori mještanin Ilija Bošković. ''Naši mještani nisu mogli dobiti bolji božićni poklon nego što su dobili. Za nas to jako puno znači'', kaže Ilija.

Za rješenje je trebao samo jedan potpis

Krndija je nekad bila bogato slavonsko selo s vlastitom kuglanom i kino dvoranom te 3000 stanovnika. Danas ih je svega 50. Agonija je počela prije Drugog svjetskog rata kad je selo oduzeto stanovništvu njemačkog podrijetla. Hrvatska ga je naslijedila i na njega zaboravila. ''Dok je to bilo državno mi jednostavno nismo imali nikakva prava, čak ni one najmanje sitne pomoći koje bi trebale, od instrastrukture, od vodovoda, plina, kanalizacije'', kazala je načelnica općine Punitovci Jasna Matković.

U vlasništvu države bilo je sve osim ckrve i groblja. Kuće su propadale, mnoge su i srušene, iako je za rješenje trebao samo jedan potpis. ''To je sad sasvim drugačije, to je sad općinsko i općina će imati pravo ulagati, nominirati na projekte određene'', ističe načelnica.

U Krndiji se nadaju da će, konačno riješeni, imovinsko-pravni odnosi u selo vratiti i život, a ovaj će Božić pamtiti kao novi početak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene