Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Općina će tražiti još nekretnina

Okončana agonija: Mještani malog slavonskog naselja napokon postali vlasnici kuća u kojima žive

Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Selo Krndija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jasna Matković, načelnica općine Punitovci (Foto: Dnevnik.hr) Jasna Matković, načelnica općine Punitovci (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasna Matković, načelnica općine Punitovci, i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Mještani malog slavonskog sela Krndija u ponedjeljak su postali vlasnici kuća u kojima žive. Naime, država im je darovala nekretnine nakon što je u Dnevniku Nove TV više puta ukazano na problem u kojem su se mještani našli zbog toga što je cijelo selo bilo u vlasništvu države.

Dugogodišnja agonija okončana je pljeskom kada je naselje Krndija i službeno otišlo u ruke svojih mještana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTVORENJE IPAK KASNI Vlada darovala Vukovaru zemljište za tržnicu vrijedno 99,3 milijuna kuna Slika nije dostupna Mještani ne posjeduju ništa APSURDNA SITUACIJA Cijelo selo slučajno završilo u vlasništvu države

"Ja sam sigurna da oni plaču danas od radosti jer su napokon svoji u svom", rekla je Jasna Matković, načelnica općine Punitovci u kojemu se nalazi Krndija.

Vijest o odluci da je država općini darovala svoje nekretnine, kako bi ih ona mogla prepustiti stanovnicima, brzo se proširila selom.

"Osjećam se da je nešto moje, da sam nešto nakon toliko godina što smo tu", rekla je Rosa Pop, stanovnica Krndije.

Po pitanju zapuštenih nekretnina vladalo institucionalno sljepilo

Selo je prije Drugog svjetskog rata oduzeto stanovništu njemačkog podrijetla, a Republika Hrvatska naslijedila ga je i na njega zaboravila. U vlasništvu općine ostali su samo groblje i crkva, a kuće nitko nije mogao posjedovati, graditi ni kupovati.

"Kada je riječ o upravljanju državnom imovinom – posebice o nekretninama koje su zapuštene već 27, 28 godina – moram reći da ja vladalo institucionalno sljepilo", rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

"Obećavam načelnici općine da ću doći posjetiti stanovnike, građane koji su konačno riješili sudbinu svojih domova", dodao je Marić.

Općina planira zatražiti još nekretnina

Načelnica općine Jasna Matković rekla je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV da će zbog demografske obnove zatražiti još nekretnina.

"Ima još dodatnih nekretnina koje bismo htjeli dobiti od Ministarstva državne imovine. Napravili smo prijedlog da nam se i to daruje u svrhu stambenog zbrinjavanja i demografske obnove", rekla je.

"Ima puno mještana koji su nekada živjeli u Krndiji, žele se vratiti, a ja sam uvjerena da je u ovom naselju život prekrasan. Na tromeđi smo Osijek-Našice-Đakovo i sigurna sam da ima mladih bračnih parova koji bi ovdje htjeli doći", dodala je Matković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene