Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena sigurnost

Stablo koje se srušilo u centru Đakova preko ceste nije prvo, doznali smo tko je kriv

Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3
Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Univerzal
Aktualno Galerija Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Foto: Univerzal Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 8 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 8 Foto: Univerzal Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 7 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 7 Foto: Univerzal Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 1 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 1 Foto: Univerzal +7 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 2 Galerija 1/12 >>
U utorak se u centru Đakova srušilo visoko stablo iz obližnjeg parka. Pukom srećom nije nitko nastradao.

Fotografije iz Đakova proširile su se društvenim mrežama i zgrozile sve. Stablo koje je palo u samom centru grada, a samo pukom srećom nije nikoga ozlijedilo.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Posjet Đakovu Plenković o Milanovićevoj izjavi o Habijanu: "Zamislite da ja sada počnem govoriti od novinara tko je kojeg seksualnog opredjeljenja" Ilustracija Zbraja se šteta Snažno nevrijeme na istoku Hrvatske: Grom udario u farme, buknuli požari

Stablo je palo preko ceste u blizini Doma zdravlja, a grane su u padu stabla letjele posvuda, čak i na terasu obližnjeg restorana i pansiona.

Od Đakovčana smo doznali da su bijesni jer, navodno, u parku postoje deseci stabala koja im svakodnevno prijete. U Strossmayerov perivoj, park u centru Đakova, ulaze na vlastitu odgovornost. O tome su obaviješteni na svakom od ulaza.

O tome tko je odgovoran za situaciju u kojoj je ugrožena sigurnost građana, pitali smo komunalnu tvrtku Univerzal, čiji radnici svakodnevno čiste park.

Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 8 Foto: Univerzal

Upozoravali na stanje drveća

Kako doznajemo, tvrtka Univerzal već je u više navrata upozoravala na stanje drveća u Strossmayerovu perivoju, svojevremeno su dobivene i potrebne dozvole za njihovu sječu, no radove je zaustavljao viši inspektor zaštite prirode.

Iz Univerzala navode i da stablo koje je u utorak palo preko ceste nije prvo. Prije mjesec dana, krajem travnja, od posljedica nevremena suho staro stablo raskolilo se i srušilo na dječje igralište.

Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 9 Foto: Univerzal

Odgovor Univerzala prenosimo u cijelosti:

Strossmayerovim perivojem, kao i svim drugim zelenim javnim površinama, upravlja Grad Đakovo. Poslovi njegova održavanja i uređenja povjereni su komunalnoj tvrtki Univerzal, no uz svakodnevno higijensko održavanje, te su aktivnosti ograničene na košnju trave, skupljanje lišća, čišćenje snijega i brigu o komunalnoj opremi (klupe, koševi).

Strossmayerov je perivoj još od 1968. godine zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, zbog čega je za svaku, i najmanju intervenciju izvan spomenutoga okvira potrebno ishoditi suglasnosti i odobrenja nadležnih institucija i relevantnih inspekcijskih tijela.

Na inicijativu Grada Đakova, nakon višegodišnje nebrige bivših gradskih vlasti, u studenome 2018. godine obavljen je pregled biljnog fonda perivoja, pri čemu je primijećena opća loša vitalnost flore, drveća s neoblikovanom krošnjom većine stabala te ugroženom statikom krošnji pa je svako stablo za sanaciju već tada označeno.

Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 1 Foto: Univerzal

Na temelju rezultata pregleda Grad je naručio stručni elaborat koji je izradio Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Elaborat predviđa sanitarnu sječu 71 stabla, redukcijsku rezidbu, rezove krošanja, čišćenje od suhih grana i endoterapijsku zaštitu.

S ciljem žurnoga postupanja Grad Đakovo traži i u prosincu 2018. godine dobiva rješenje Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije (KLASA: UP/I"612-07/18-05/19, URBROJ 2158/1-01-17/07-18-4) kojim se dopuštaju potrebni, elaborirani radovi.

Početkom ožujka 2019. Univezalovi su radnici otpočeli prve aktivnosti u postupku sanitarne sječe, međutim radove u Strossmayerovu perivoju trenutačno zaustavlja viši inspektor zaštite prirode, koji inzistira na proširenju prethodno ishođenog rješenja nadležnog županijskog Upravnog odjela.

Iako je Grad Đakovo o planiranim i neophodnim intervencijama u perivoju u međuvremenu izvijestio redom - Agenciju za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Ministarstvo zaštite okoliša RH i Sektor inspekcije zaštite prirode Državnoga inspektorata, pomaka nema do kraja travnja, kada se od posljedica nevremena suho staro stablo raskolilo i palo na dječje igralište.

Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 7 Foto: Univerzal

Komunalni radnici tada opet ulaze u perivoj, no iznova ih zaustavlja viši inspektor zaštite prirode jer još nema dopune rješenja.

Kako bi upozorio sugrađane i prolaznike da postoji rizik od lomljenja suhih grana i latentna opasnost od staroga i bolesnog drveća, posebno uslijed nepovoljnih vremenskih prilika, Univerzal je na svim ulazima u Strossmayerov perivoj, na istaknutim pozicijama, postavio ploče s jasnim upozorenjima o kretanju perivojem na vlastitu odgovornost.

Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i prirode Osječko-baranjske županije rješenje o sanitarnoj sječi, dopunjeno obvezom o zamjenskoj sadnji istovrsnog drveća na mjestu uklonjenih stabala, izdaje 7. svibnja 2019. godine (KLASA: UP/l'-612-07/19-05/4, URBROJ: 2158/1-01-16/43-19-1).

Nakon toga Grad Đakovo izvještava sva relevantna tijela, Inspekciju zaštite prirode i stručni nadzor, koji obavlja Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, o nastavku radova na uklanjanju starih, suhih i potencijalno opasnih stabala, odnosno sanitarnoj sječi od 24. svibnja.

Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 3 Sječa drveća u Strossmayerovu perivoju (Foto: Univerzal) - 6 Foto: Univerzal

Jučer (utorak, 21. svibnja op.a.) iznenada pada još jedno rasušeno stablo, stručnim elaboratom predviđeno za rušenje, preko ograde perivoja na nogostup, parkiralište i prometnicu u Ulici Petra Preradovića.

Na sreću, kao ni ranije, nitko nije stradao niti je pričinjena veća materijalna šteta, no ta izvala drveta ubrzava cijeli postupak i radnici tvrtke Univerzal od jutros su ponovno u Strossmayerovu perivoju, gdje su nastavili sanitarnu sječu.

Nažalost, zbog višeg inspektora zaštite prirode i stopiranja radova te zabrana, izgubljena su dva mjeseca i vegetacija je učinila svoje - došlo je do bujanja lisne mase.

Ali, Univerzal, ponavljamo, u ovome zaštićenom kulturnom dobru ne može i ne smije postupati bez svih potrebnih suglasnosti i odobrenja, iako je u više navrata upozoravao nadležne službe na loše stanje pojedinih stabala u perivoju, upravo zahvaljujući opažanjima svojih radnika koji svakodnevno borave u tom prostoru, piše u odgovoru koji za DNEVNIK.hr potpisuje direktor tvrtke Univerzal Stjepan Ripić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene