Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Splitski student planirao pucnjavu na fakultetu: Divio se masovnim ubojicama, drogirao, a na kraju ga je otkrio FBI

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu kojom 22-godišnjeg D. M. terete za prijetnje većem broju osoba te za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja.

Nakon što je prije nešto manje od tri mjeseca 22-godišnji splitski student D. M. završio u istražnom zatvoru, općinsko državno odvjetništvo Split podiglo je optužnicu kojom ga se tereti za prijetnje većem broju osoba te za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja. Predlaže se da ga se kazni s po deset mjeseci zatvora za svako djelo, odnosno s jedinstvenih godinu i pol dana zatvora.

Splitskog se studenta tereti da je 11. travnja ove godine na internetskoj platformi 4chan.org, a kako bi zastrašio 20 svojih kolega koji su 20. travnja trebali polagati kolokvij iz predmeta Statistika II, na engleskom jeziku objavio tekst u kojem najavljuje da će, kad napiše kolokvij, izvesti smrtonosni napad.

Naveo je da će uzeti svoj pištolj "Glock 19", mačetu i veliki lovački nož, da će narediti svima da si vežu noge, profesoru će reći da mu da ključ, a on će zaključati vrata dvorane koje će onda blokirati stolovima i stolicama, izvijestila je Slobodna Dalmacija.

Daljnji se scenarij, po optužnici, trebao odvijati kao u romanu "Bijes" Stephena Kinga u kojem glavni lik nakon sukoba s ravnateljem uzima pištolj, ubija dva učitelja, a svoje kolege uzima za taoce.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razlog za zabrinutost Zemlja u kojoj Hrvati traže spas je na koljenima, ugostitelji skraćuju radno vrijeme: "Nemamo drugog izbora"

Student je napisao da će ubiti dvije studentice koje su ga ismijavale cijelu godinu, a da će ostali biti sigurni te da sve to radi jer ga nitko ne primjećuje, jer nikome do njega nije stalo, jer mu je situacija u obitelji loša, stalno mijenja lijekove i psihijatre. Kolokvij naposljetku nije niti održan jer je o napisanim prijetnjama našu policiju izvijestio američki FBI.

Druga ga točka optužnice tereti da je u posljednje tri godine protupravno nabavio i držao ručnu bombu M75 koja, pak, nije pronađena. No, vještaci MUP-a su na osnovu snimki utvrdili da nije igračka, kako je to optuženi mladić isticao, nego prava bomba proizvedena u tvornici u Bugojnu.

Policiji je također rekao da je video na kojem drži plastičnu pušku i nož snimio jer je htio impresionirati jednu studenticu koja mu se sviđala. Opisao je i da je postao ovisnik o teškim drogama i da je zato bio na liječenju u jednoj klinici.

U istrazi je utvrđeno da je na internetu pretraživao ključne riječi poput weapons, antipsihotici, Nashville school shooting video te Filip Zavadlav.

Jedan od njegovih prijatelja je opisao kako mu je 22-godišnjak pričao da svaki dan odlazi na groblje Lovrinac gdje luta satima, gleda natpise nepoznatih ljudi po grobovima i da ga to smiruje. Rekao je da se na groblju druži sa sotonistima, da je zbog njih oštetio 35 grobova, zbog čega ga je i policija tražila. Jednom su ga navodno prislili da spolno opći s debljom ženom smanjenih intelektualnih kapaciteta pa su mu onda nešto ubrizgali u stražnjicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija nevjerojatno! Razbojnik (42) dvije godine harao po Zagrebu i pljačkao: Šok je uslijedio kad su vidjeli kakvo oružje ima

Isti je svjedok ispričao i da je jednom došao kod njega doma i tada je D.M. izvadio iz paketa zračnu pušku, metar dugu s plastičnim kuglicama te se upucao u leđa da vidi kakav je osjećaj, a u paketu je još bio i neki čudan nož s trokrakim sječivom.

Drugi prijatelj je rekao da je student jako volio gledati videa masovnih ubojstava, da je govorio da se divi ubojicama i da bi i on to napravio da ima hrabrosti.

Psihijatrijsko-psihologijskim vještačenje je utvrđeno da je student nedvojbeno fasciniran masovnim ubojicama i oružjem. Zaključeno je da je mladić odrastao u obitelji u kojoj su previsoka očekivanja i nerealni zahtjevi roditelja doveli razvoja dubokog poremećaja ličnosti.

Mladić je u istražnom zatvoru od 28. travnja, a njegov branitelj Vinko Ljubičić smatra da za to nema nikakve osnove te da ga se može pustiti uz mjere opreza. Navodi da je mladić u zatvoru smršavio desetak kilograma i da mu je zdravlje i psihički i fizički ugroženo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene