Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlog za zabrinutost

Zemlja u kojoj Hrvati traže spas je na koljenima, ugostitelji skraćuju radno vrijeme: "Nemamo drugog izbora"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Njemačkoj nedostaje 65.000 radnika u ugostiteljstvu. Njemački restorani i kafići primorani su zatvarati objekte i kratiti radno vrijeme.

Njemačkim ugostiteljima nedostaje 65.000 radnika te su zbog toga mnogi restorani i kafići u Njemačkoj primorani skratiti radno vrijeme ili zatvoriti svoja vrata.

"Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja", priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga).

Na njemačkoj burzi otvoreno je ukupno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, no Dehoga ipak ističe da se radi o dvostruko većim brojkama.

Pročitajte i ovo Ilustracija nevjerojatno! Razbojnik (42) dvije godine harao po Zagrebu i pljačkao: Šok je uslijedio kad su vidjeli kakvo oružje ima

"Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati", kaže Sandra Warden koja je u Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada.

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

"Godine 2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No, tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila", kaže Warden.

Zbog pandemije došlo je do zatvaranja raznih lokala te su mnogi radnici u ovoj branši odlučili pronaći posao u nekom drugom i uglavnom bolje plaćenom sektoru. Potražnja za radnicima posebno se pojačala usred sezone godišnjih odmora.

Ove godine mnogi Nijemci poljubili su vrata kad su htjeli otići u svoja omiljena mjesta u kojim provode vrijeme. 

"Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik", kaže Warden za Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Požar na Rodosu - 1 Borba s požarom traje pet dana FOTO Pakao u ljetovalištu koje vole i Hrvati: "Bilo je kao smak svijeta. Plamenovi su skočili u nebo, nastala je panika"

U nekim objektima čak se uvodi i sustav samoposluge zbog nedostatka konobara.

Najviše nade Dehoga polaže u reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje ljudima izvan Europske unije te radnicima bez fakultetske diplome. Uz to, bit će omogućen lakši pristup tržištu rada za izbjeglice.

Dehoga smatra da je potrebno poboljšati imidž zaposlenja u ovoj branši. No, ipak se ne spominje povećanje plaća koje su u tom sektoru relativno niske. Prema podacima portala Stepstone, bruto plaća kvalificiranog kuhara mjesečno iznosi 2600 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene