Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četverosatno ispitivanje

Novi detalji svjedočanstva dječaka ubojice: Opisao kako je dobio ideju da počini masovni zločin u beogradskoj školi

Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi
Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Foto: Antonio Balic / CROPIX
Dječak ubojica K. K. tijekom četverosatnog ispitivanja ispričao je da je ideju da ubija u svojoj školi u Beogradu dobio dok je gledao dokumentarni film u kojem se spominjalo masovno ubojstvo.

K. K., dječak koji je u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara ubio 10 osoba, tijekom četverosatnog ispitivanja ispričao je da je ideju da taj zločin počini dobio dok je gledao dokumentarni film u kojem se spominjalo masovno ubojstvo.

Nakon toga je na internetu pretraživao pojmove vezane za pucnjavu i ubojstva te je analizirao što su pucači radili i koje su pogreške učinili tijekom svojih zločina, neslužbeno doznaje Blic. Ipak, tijekom jučerašnjeg ispitivanja nije mogao konkretno objasniti zašto se odlučio na zločin, osim tvrdnje da mu se njegovi vršnjaci nisu sviđali.

Pročitajte i ovo Timothy Lyndsay Shaddock ponovno na kopnu Brodolomac o agoniji i borbi za život, više od dva mjeseca plutao oceanom: "Nisam mislio da ću uspjeti"

Mnogi njegovi odgovori samo su otvorili nova pitanja i nove mučne dileme. Iako je jučer prvi put prikazao neke emocije, njegovo svjedočenje mora se uzeti s rezervom jer se neposredno nakon ubojstva ponašao potpuno drukčije, odnosno nije pokazao da žali zbog svoga čina.

"Jučer je izjavio je da se kaje. Nije želio vidjeti slike kolega koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neugodno", rekao iz izvor za spomenuti srpski medij.

Govoreći o obiteljskim odnosima, naveo je da posebna pravila u kući nisu postojala. Nije bilo kažnjavanja, osim "blage kazne oduzimanja telefona", a od njega i sestre očekivalo se da budu fini i kulturni. Odnos s ocem opisao je kao dobar, a za majku je rekao da je brižna, suosjećajna, pametna i dobra. Ustvrdio je da su se roditelji dobro slagali i da mu nedostaju otac, majka, sestra, pas i ujak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija traži razbojnika Udario čovjeka pa ga izvukao iz auta dok je čekao na semaforu u Zaprešiću, sjeo u njegov auto i pobjegao

Dječak također tvrdi da je na ideju da počini masovno ubojstvo dobio mjesec dana prije zločina gledajući dokumentarni film, a na planu je radio dva do tri tjedna. Na početku je napravio kratak popis đaka koje je namjeravao ubiti, ali ga je s vremenom proširio. Popis je sastavljao "tako da je više razmišljao koga ne bi pogodio".

K. K. je rekao i da mu nije bilo lako doći do oružja. Sef s pištoljem bio je postavljen visoko, gotovo pri plafonu, a morao je doznati i šifru za otključavanje.

"Kad ga je tata otključavao, vidio sam da je šifra 637", ispričao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Njemačkoj Gradonačelnik požurio na mjesto pada dječaka kroz prozor, dobio infarkt i preminuo

U iskazu je potvrdio ranije medijske natpise da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Očevo je oružje prvi put uzeo iz sefa nekoliko dana prije 1. svibnja. Isprobao je pištolj iz kojeg je kobnog dana i pucao. Zapaljive koktele, koje je također donio u školu, napravio je sam.

Također, dječak ubojica rekao je da je uoči ubojstava pretraživao internet da bi se informirao o kaznama koje bi mogao dobiti. Tvrdi da je konačnu odluku donio kobnog 3. svibnja. Nakon zločina je razoružao sam sebe i telefonski se prijavio policiji.

"Pozvao sam policiju i predao se jer sam se u trenutku uplašio da me netko ne ubije zbog onog što sam napravio", objasnio je tijekom svjedočenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene