Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak kako želi da hrvatski policajac bude zaštićen u najvećoj mogućoj mjeri istaknuvši kako se i dalje nastavlja projekt modernizacije hrvatske policije.

Galerija


U Policijskoj akademiji održana je "Godišnja vježba interventne policije 2018." na kojoj je prikazan koordinirani rad različitih ustrojstvenih jedinica MUP-a prilikom simulacije terorističkog napada tijekom održavanja javnog okupljanja na kojem se nalazi veći broj građana a na koji dolazi i štićena osoba pod zaštitom policijskih službenika, postupanje policije u uspostavljanju javnog reda i mira narušenog većim neprijavljenim prosvjedom, prezentacija primjene borilačkih vještina i službene interventne palice Tonfa i drugo.

Vezani članci COVID potvrda, ilustracija Velika promjena u trajanju potvrda o preboljenju i cijepljenju u zdravstvu i socijali Davor Božinović Božinović o prosvjedu: "Sad se zna nešto više o eventualnom novom prosvjedovanju pa će se prilagoditi taktika policijskog postupanja"

Uz to, nakon održavanja vježbe predstavljena je knjiga "Višenamjenska palica - tonfa" te je održana i izložba fotografija nastala tijekom izvršavanja policijskih zadaća pod nazivom "Interventna policija - pogled kroz objektiv".

"Naš projekt modernizacije hrvatske policije ide dalje. Interventni policajci su opremljeni novom opremom - od zimskih čarapa i čizmi do kaciga. Hrvatska policija postaje prepoznata kao brand izvan RH i nama je stalo da postane prepoznatljiva i po kvaliteti opreme koje ima", rekao je Božinović na "Godišnjoj vježbi interventne policije 2018" u Policijskoj akademiji.

Istaknuo je kako je cijeli posao javne nabave vrijedan 20,5 milijuna kuna te će u idućih par mjeseci novom opremom opremiti svih 1200 interventnih policajaca tako "da im može pozavidjeti interventna policija bilo koje države u Europi". Božinović je izrazio zadovoljstvo što im vodstvo Ravnateljstva policije na taj način izlazi u susret jer im je zadaća modernizacija hrvatske policije i po pitanju naoružanja, opreme i odora. "Želim da hrvatski policajac bude zaštićen u najvećoj mogućoj mjeri", naglasio je.

Istaknuo je ikako to oni i zaslužuju jer izlaze na opasne intervencije, i jamče javni red i sigurnost u gradovima i na granicama. Uz to, aktivni su kad je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija. Božinović je rekao i da se tranzicijom djelovanja policije iz tradicionalnog u suvremeni pristup uspjelo dobiti da je interventna policija postala posebna operativna snaga policije čiji se pripadnici angažiraju u širokoj paleti policijskih poslova - od ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine do opasnosti izazvanih prirodnim katastrofama. Podsjetio je i da je interventna policija organizirana po modelu Saveznog MUP-a SR Njemačke koje im je tijekom 17 godina doniralo oko četiri milijuna eura vrijednosti opreme te veliki broj stručnih odluka u vrijednosti više od milijun eura.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako se osnivanje interventne policije 3. svibnja 2001. godine pokazlao kao iznimno kvalitetno jer se u njoj našao veliki broj iskusnih i vrlo kvalitetnih djelatnika koji su svojim znanjem i iskustvom njezin rad digli na zavidnu razinu. Istaknuo je kako je interventna policija ustrojena u svim policijskim upravama kao policijska snaga za krizne situacije i namijenjena je za obavljanje složenijih poslova iz djelokruga rada policije.

Zapovjednik interventne policije Damir Barić rekao je kako je interventna policija u svojih 17 godina postojanja postala nezaobilazna snaga i sudionik svih većih i važnijih sigurnosnih događanja. Istaknuo je važnost visoke razine osposobljenosti i uvježbanosti te postrojbe vezano uz sadašnje sigurnosne prijetnje poput terorizma, intenzivnih ilegalnih migracija te nasilnog i organiziranog kriminaliteta. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju