Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački političar:

Slučaj Perković: 'Nitko nije iznad prava, čak ni ako je u rodu s predsjednikovim savjetnikom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz njemačkog Odbora za europske poslove dolaze pohvale na račun Hrvatske zbog odluke o izručenju Josipa Perkovića.

Predsjednik odbora Njemačkog Bundestaga za europske poslove Gunther Krichbaum pozdravio je u četvrtak odluku o predaji Njemačkoj Josipa Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Slika nije dostupna Konačna odluka idući tjedan Istražni sud u Madridu poništio odluku o izručenju Sindičića, traži nadopunu

'Dobra je vijest da je Hrvatska promijenila držanje u ovome slučaju. Riječ je o važnom signalu da nitko ne može izbjeći vladavini prava', poručio je Krichbaum u priopćenju iz njegova ureda.

'Nitko nije iznad prava, čak i ako je u rodu s predsjednikovim savjetnikom', piše Krichbaum, očito aludirajući na ulogu Perkovićeva sina Saše, savjetnika predsjednika Republike Hrvatske.

Krichbaum smatra da su europska povjerenica Viviane Reding i njemačka vlada bili u pravu kad su ustrajali na zahtjevu da Hrvatska povuče zakon o stavljanju izvan snage europskog uhidbenog naloga za kaznena djela počinjena prije 2002. godine. Taj zakon Krichbaum je nazvao kontroverznim.

Ustavni sud odgodio izručenje Josipa Perkovića

'U tom slučaju nije bila riječ samo o pojedinačnom uhidbenom nalogu, nego o vladavini prava u samoj Europskoj uniji', tvrdi njemački političar.

On žali zbog toga što je postupak u izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu uoči ulaska zemlje u EU prouzročio napetosti između Hrvatske s drugim europskim partnerima i institucijama.

'Šteta je što je Hrvatska kršenjem europskog prava izabrala konfrontaciju samo nekoliko dana uoči pristupa. Ta mrlja na hrvatskome pristupu nije bila potrebna', zaključuje predsjednik odbora Njemačkog Bundestaga za europske poslove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene