Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekad bilo, sad se spominjalo

Tako su govorili sindikati: "Zato molimo jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i prosvjetni sindikati konačno su se dogovorili o prekidu štrajka.Vlada je pristala povećati koeficijent, ali ponuda je važeća samo za nastavno, ne i nenastavno osoblje.

"Svi smo ovdje došli reći da boljem obrazovanju. A tko čini obrazovanje? Čine ga ljudi. To su oni ljudi koji su zadnji na ljestvici. I zato molim jedan veliki pljesak za naše tete spremačice i domare! Za naše kuhare! Za naše pomoćnike u nastavi! Za naše tajnike i računovođe! Za naše stručne suradnike! Za naše učitelje i nastavnike! Hrvatska vas treba!", poručila je 25. studenog, na velikom prosvjedu prosvjetnih radnika, nadahnuto Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja. 

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas" Ivan Malenica (Foto: Dnevnik.hr) svi će biti zadovoljni Ivan Malenica: "Dogovorom sa sindikatima nije otvorena Pandorina kutija"

Cijelo vrijeme štrajka prosvjetni radnici govorili su kako se ne bore samo za prava učitelja, nastavnika i profesora već i pomoćnog osoblja. 

"Zaposlenike ne muče samo plaće već i anonimne prijave, zabrana zapošljavanja i pretjerana administracija. Vlada mora shvatiti da je naš motiv ne samo koeficijent već i koeficijent dostojanstva", govorila je i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem dok je u petak javnosti predstavljala rezultate refernduma o prošlotjednoj pondi Vlade. 

Naglasila je tada kako je potrebno znati stav zaposlenika o anonimnim prijavama i nizu problema.

"Zaposlenici će biti zadovoljni onog dana kad shvate s kojim se sve problemima nose zaposleni u školama. Što muči čistačice koje od umora padaju s nogu, s kakvim se problemima susreću naše kuharice...", poručila je.

Nakon 36 dana štrajka, danas je štrajk okončan. Vlada i prosvjetni radnici dogovorili su se o povećanjima koeficijenata. Sindikati su pristali na ponudu Vlade prema kojem koeficijenati rastu sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Ponuda je važeća za nastavno, ali ne i nenastavno osoblje kojemu Vlada nudi dodatke na plaću.

Točnije, dogovorena je izmjena uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje istom dinamikom i postocima: 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene