Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Članovi Preporoda idu na referendum

Posljednja ponuda Vlade: Koeficijenti su ipak na stolu, ali ne za sve. Ovo su uvjeti o kojima se sindikati moraju izjasniti

Pregovori Vlade i sindikata nastavljaju pregovore u 14:30. Neslužbeno doznajemo da je Vlada sindikatima ponudila rast koeficijenata od ukupno 6 posto u tri navrata. Ta se ponuda odnosi samo na nastavno osoblje, dok Vlada nenastavnom osoblju nudi dodatke na plaću.

Više od šest sati trajale su jučerašnje konzultacije i pregovori između Vlade i prosvjetara koji danas ulaze u 36. dan štrajka. Nakon maratonskih pregovora ni jedna ni druga strana nisu bile raspoložene za davanje izjava medijima, već su poručili samo kako se pregovori nastavljaju danas te im treba još vremena za razgovor. Pregovori se nastavljaju u 14:30.

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Mihalinec i Šprem o kritikama da su izigrali nenastavno osoblje: "Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće"

Kako neslužbeno doznajemo, Vlada je sindikatima ponudila rast koeficijenata sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini. Ponuda je važeća za nastavno, ali ne i nenastavno osoblje, kojemu Vlada nudi dodatke na plaću.

U ponudi Vlade, kako neslužbeno doznajemo, uz povećanje koeficijenata stoji da nastava mora početi u utorak, štrajk će biti plaćen, prosvjetari moraju potpisati temeljni kolektivni ugovor te "osigurati socijalni mir Vladi do kraja mandata".

Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, je rekao kako su članovi njegovog sindikata odlučili da se o ponudi izjasne na referendumu. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja.

Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, za DNEVNIK.hr je pak potvrdio da njegov sindikat neće provoditi referendum o ponudi Vlade, već će o njoj odlučiti vodstvo.

U jednoj od mnogih Facebook grupa koje okupljaju učitelje već su se pojavile i prve reakcije na zasad neslužbene detalje Vladine ponude.

"Od samog je početka nenastavno osoblje s nama i uz nas. Od prvog dana štrajka pa sve do današnjeg, trideset i šestog dana. I sad nas žele razjediniti, podijeliti i posvađati. E neće ići, gospodo! Svima 6,11, ne samo nama! Do kraja - zajedno. A vi se dijelite i svađajte do mile volje. Mi nećemo!" navodi se u jednom od komentara. 

Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec jučer je poručio tek kako danas očekuje završetak pregovora te se ne ide prema sudskoj zabrani štrajka.

Radi današnjeg nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja i znanosti premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Madridu.

Uoči nastavka pregovora sa sindikatima premijer Plenković okupio je najbliže suradnike u središnjici HDZ-a. Na satanku su ministri Aladrović, Marić, Malenica i Grlić-Radman te predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

"Očekujemo da će nas predsjednik Vlade izvijestiti o tijeku pregovora i vjerujem da će se postići rješenje kojim će se omogućiti da djeca krenu u školu. To je po meni najbitnije i treba naći načina kako ih vratiti u školu", kazao je Jandroković.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene