Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije točno 5 godina Hrvatska je donijela plan borbe protiv korupcije. Sada ispada da je u antikorupcijskoj mreži najveći ulov Ivo Sanader, onaj koji je tada kao predsjednik Vlade predložio Antikorupcijski program.


Vezani članci Uhićena Magdalena Dovečer dovedena u prostorije HAMAG BICRO-a Europski istražitelji traže zatvor za bivšu HDZ-ovku i rođaka kojem je sređivala posao Uhićena Magdalena Dovečer dovedena u prostorije HAMAG BICRO-a Uhićena voditeljica iz HAMAG-BICRO-a brzinski katapultirana iz HDZ-a: Sumnja se da je namještala posao rođaku

 

Austrijski mediji tvrde da se sada Sanader protivi izručenju zemlji u kojoj je započeo borbu protiv korupcije. Odvjetnici koji su ga danas posjetili za sada šute.

>> Sanadera još nisu ispitali USKOK-ovi tužitelji

>> Sanader želi suđenje u Austriji, ne vjeruje u pošteno suđenje u Hrvatskoj

Profesor Josip Kregar sudjelovao je u izradi plana borbe protiv korupcije. Sve do nedavno plan mu se činio, kaže, mrtvim slovom na papiru.

'Odavno sam rekao kako će vlasnik tog programa biti onaj tko ga realizira, a ne onaj kojem služi samo zato da prema van pokaže nekakvu aktivnost. Pet godina sada kasnije meni se čini da to doista i vrijedi', kaže Kregar.

Antikorupcijski program 2006. donijela je Vlada na čelu s Ivom Sanaderom. Kasnio je godinu dana, no očito se popustilo pod pritiscima Europske Unije koja je neprestano odgađala screening hrvatskog pravosuđa. Plan su svojatali svi od oporbe do smijenjene ministrice pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Sanader je tada govorio kako upravo on čini najviše u borbi protiv korupcije. Međutim, u antikorupcijskoj borbi i sam je pao, no tek kada je odstupio s vlasti.

U Hrvatsku borbu protiv korupcije Sanader sada više ne vjeruje. Za optužbe da je sudjelovao u koruptivnim radnjama radije bi da mu sudi Austrija gdje je uhićen. Tako barem tvrdi njegov austrijski odvjetnik, hrvatski koji ga je danas posjetio, na pozive ne odgovara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju