Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor idući tjedan nastavlja zasjedanje na 17. sjednici koja će, uz stanku zbog uskršnjih blagdana, trajati do kraja travnja, a za trajanja koje će zastupnici razmotriti i inicijativu za ukidanje instituta ispravka krivoga navoda.


U izostanku predsjednika Sabora Luke Bebića, koji se još nije vratio sa službenog puta u Indiji, potpredsjednik parlamenta Vladimir Šeks novinare je izvijestio da je saborsko Predsjedništvo danas podržalo inicijativu Odbora za Ustav i Poslovnik da se izmjenama saborskog Poslovnika ukine ispravak krivoga navoda. Prema prijedlogu koji će biti upućen svim saborskim klubovima na usuglašavanje, umjesto ispravka krivoga navoda svim bi se zastupnicima, izuzev onima iz istoga kluba, omogućilo repliciranje.

Vezani članci Scott Disick, Sofia Richie (Foto: Profimedia) Ostavljaju dojam skladnog para unatoč razlici od 15 godina, no stalno prekidaju pa se mire Farma (Foto: PR) Kad je na farmi jezik brži od pameti, svadljivi Matej priznao: "Ni sam ne znam zašto je to tako bilo"

'To će doprinijeti tome da se pod firmom ispravka krivoga navoda više ne razmjenjuju teški udarci. To će ublažiti i demokratizirati situaciju u sabornici', kazao je Šeks. Istaknuo je, naime, da je zlouporaba instituta ispravka krivoga navoda do sada često u sabornici dovodila do sukoba između zastupnika te brojnih kontroverzi oko primjene poslovničkih odredbi. Šeks očekuje da će se klubovi o inicijativi Predsjedništva izjasniti u iduća dva tjedna, kako bi Odbor za Ustav i Poslovnik, kojim predsjedava, mogao uobličiti prijedlog izmjena Poslovnika. Upitan kada bi se pred zastupnicima mogao naći prijedlog promjena Ustava, odgovorio je da su dogovori između vladajućih i oporbe 'u vrlo delikatnoj fazi', te se još pokušavaju usuglasiti stavovi oko način glasovanja dijaspore.

'Sfera naučne fantastike i bujne mašte'

Novinare je zanimao i njegov stav o novinskim napisima da je usred seljačkih prosvjeda dva vikenda zaredom proveo u Osijeku u društvu čelnika HDSSB-a, koji su podupirali prosvjede, a što autor teksta tumači kao Šeksovo jačanje položaja u Slavoniji, nauštrb HDZ-ovog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića koji je u isto vrijeme vodio mukotrpne pregovore sa seljacima. Šeks je za takve napise rekao da su 'bujna mašta' novinara jednog dnevnog lista i potpredsjednika Hrvatskog novinarskog društva Drage Hedla. 'To je sve u sferi naučne fantastike i njegove bujne mašte', kazao je Šeks.

Istaknuo da je prije mjesec i pol dana, dakle prije seljačkih prosvjeda, u Osijeku nazočio potpisivanju ugovora između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića, inače predsjednika HDSSB-a. Prošle je, pak, nedjelje, rekao je, kao počasni predsjednik NK Osijek u društvu gradonačelnika Osijeka Krešimira Bubala (HDSSB) nazočio nogometnoj utakmici između Osijeka i Dinama, 'koju je Dinamo sretno dobio, a Osijek nesretno izgubio'. (Hina)