Grafiti išarani na spomenicima streljanih antifašista u Šibeniku prije gotovo tri tjedna još uvijek nisu uklonjeni.

Galerija


Grafiti su osvanuli na spomenicima streljanih fašista na Šubićevcu, 9. ožujka. Niti nakon 18 dana grafiti neprimjerenog sadržaja kojim su spomenici oskvrnuti - nisu uklonjeni.

Vezani članci Jadranka Košarić i Radojka Pekas (Foto: Dnevnik.hr) Dosta im je: Nakon osam neisplaćenih plaća bivše radnice šibenske tvrtke stižu na Markov trg Policija, Ilustracija (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Na tribinama stadiona u Borovu naselju neprimjereni grafiti: ''To je provokacija uoči braniteljskog turnira''

Nacistički i ustaški grafiti osvanuli su na kamenim obilježjima u šibenskom Spomen parku strijeljanim antifašistima u Drugom svjetskom ratu.

Na spomenicima pogubljenim antifaštistima našarani su nacistički i fašistički simboli, kukasti križevi našarani naopako te ustaška slova 'U', a centralni spomenik žrtvama fašističkog terora nagrđen je porukom 'Ovo je za Madrid', u koju je uklopljen anarhistički simbol, slovo 'A' u krugu.

Podsjetimo, nekoliko dana prije uništavanja spomenika u Šibeniku, grob poglavnika NDH Ante Pavelića u Madridu nepoznati su počinitelji išarali grafitima srpa i čekića. Na grobnici u kojoj su pokopani Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kći Višnja osvanuli su grafiti ispisani na ćirilici, a uz simbol srpa i čekića napisana je i kratica SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije).

Ispitani svi osumnjičeni, uglavnom se branili šutnjom, sutra idu sucu istrage