Nacistički i ustaški grafiti osvanuli su u u subotu na kamenim obilježjima u šibenskom Spomen parku strijeljanim antifašistima u Drugom svjetskom ratu.

Galerija


Detalje uređenja tog parka predstavio je u subotu ujutro Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije.

Vezani članci Ankica Parat Bakljas i Sanja Jurišić Epidemiologinja ističe da tajenje kontakata nije jedini problem: "Ljudi zanemaruju simptome, treba se javiti liječniku..." Šibenčani sami naslikali nogostup - 9 Kad neće Grad, hoće stanari: Kako ne bi hodali nasred ceste, sami naslikali nogostup

Na spomenicima pogubljenim antifaštistima našarani su nacistički i fašistički simboli, kukasti križevi našarani naopako te ustaška slova 'U', a centralni spomenik žrtvama fašističkog terora nagrđen je porukom 'Ovo je za Madrid', u koju je uklopljen anarhistički simbol, slovo 'A' u krugu. (U Madridu su nedavno grobnice ustaškog poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića i njegove obitelji išarane komunističkim simbolima.)

Incident je dojavljen Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. U Spomen parku je jutros predsjednik šibenskih antifašista predstavio projekt i planove uređenja donedavno zapuštenog spomen parka kipara Koste Angeli Radovanija i arhitekta Zdenka Kolacija, otvorenog 1962. godine. Vrijednost radova iznosi oko dva milijuna kuna, a šibenska gradska poduzeća ovog su tjedna započela s uređenjem zelenih površina i pristupnih putova.

Unutar prostora koji će biti zaštićen i zatvoren, bit će više tematskih cjelina, a uglavnom će se obnavljati novcem donatora i kroz crowdfunding kampanju. Namjera je da u kolovozu 2020. godine preuređeni spomen park bude otvoren. Ideja šibenskih antifašitsta je da to bude uz nastup Manu Chaoa, glazbenika poznatog po antifašističkom aktivizmu. (Hina)

Zbog poštivanja zakona: Liječnicima gotovo svakodnevno prijete pacijenti ili njihovi odvjetnici

"Bio nam je to veliki šok": Trajekt naletio na ogromnog kita, ozlijeđeni deseci ljudi, od kojih je petero u teškom stanju