Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Demografskih mjera - nema"

Slijedi li najesen u Zagrebu kaos? Već je ove godine bez vrtića ostalo najmanje 1300 djece, a rujan čekaju i roditelji odgojitelji

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Manjak mjesta u zagrebačkim vrtićima: Ilustracija - 2 Manjak mjesta u zagrebačkim vrtićima: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manjak mjesta u zagrebačkim vrtićima: Ilustracija - 3 Manjak mjesta u zagrebačkim vrtićima: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Amela Čilić, reporterka Amela Čilić, reporterka Foto: DNEVNIK.hr +3 Josipa Scotti Čavlina - 1 Galerija 1/8 >>
U svih 60 zagrebačkih gradskih vrtića - slobodno je svega 28 mjesta. Već i to sluti na velike probleme jer potražnja za vrtićima iz godine u godinu raste. Dnevnik Nove TV provjerio je kako bi moglo biti u rujnu, kada će vrtiće trebati i djeca koju su dosad čuvali roditelji odgojitelji.

Franciska Agičić ima četvero djece. Za dvoje najmlađih, petogodišnju Piju i trogodišnjeg Matiju, koristila je mjeru roditelj odgojitelj, ali sada treba vrtić, a mjesta nema.

"Sad sam, naravno, u tom procijepu, kako dobiti vrtić, a krenuti raditi, kamo s djecom ako krenem raditi?" govori Agičić.

Ove je godine bez vrtića ostalo najmanje 1300 djece koja ispunjavaju uvjete. Pravi kaos tek slijedi, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

"Prošle godine ostalo je nekoliko tisuća neupisane djece, pitanje je kako su se oni snašli i oni će se ove godine isto aplicirati za mjesto u vrtiću. Za oko šest tisuća djece jasličke i vrtićke dobi u slopu mjere roditelj odgojitelj grad nema rješenja", istaknula je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko.

U Gradskom uredu za obrazovanje ne bježe od toga da ih čeka, kako kažu, velik izazov, ali računica im je ipak nešto drukčija. "Ako se govori o šest tisuća djece, to nije moguće zbog toga što djeca od osam i devet godina nisu kandidati za upis. Ne može se raditi o šest tisuća djece vezano za mjeru roditelj odgojitelj", objasnio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

Pročitajte i ovo Udruga roditelja odgojitelja Začarani krug Roditelji odgojitelji nastavljaju borbu: "U gradu će nastati kaos, ova vlast je lagala"

"Grad, nažalost, nema točne podatke jer nikada nisu vodili evidenciju, nisu proveli dubinsku analizu. Oni ne znaju koliko točno djece ima u sklopu mjere roditelj odgojitelj, a kamoli tek jasličke, vrtićke dobi", upozorava Berbić Lacko.

Kada se vrtić u Ivanjoj Reci završi, najesen će u njemu svoje mjesto naći stotinjak mališana. Još 400 mjesta u zagrebačkim vrtićima bit će osigurano do rujna - uvjeravaju u Gradu.

"Sljedećih godinu i pol imat ćemo 1400 novih mjesta. Nažalost, ove godine, čisto zbog dinamike gradnje radi se o 500 mjesta. Dakle, bit će problem ove godine, ali znamo i vidimo točno kako se gradi da taj problem sljedeće godine nestane", uvjerava Juroš.

I dok udruga roditelja odgojitelja tvrdi da ni to neće biti dovoljno, Franciska se pita kamo će s djecom u međuvremenu. Ipak se nada da će barem jedna od ukupno 16 gradskih mjera kojima se pokušava riješiti problem u vrtićima stići prije nego što njezini Matija i Pija budu morali u školu.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Od 1. travnja Slijedi li kaos u Zagrebu nakon potvrde ukidanja mjere roditelj odgojitelj? Tisuće djece traže upis u vrtić, roditelji idu na burzu

Josipa Scotti Čavlina za Dnevnik Nove TV rekla je da ove godine prvi put strahuje hoće li dijete biti upisano u vrtić. "Osim što smo oboje zaposleni, ona je četvrto dijete u obitelji i drugo koje treba ići u vrtić. Mislim da je prije zaposlenost značila jako puno. Očekujem da bude upisana jer druga opcija nije prihvatljiva, ali se bojim da gradska vlast neće ovo uspjeti riješiti i da će mnoge obitelji ostati oštećene", strahuje Scotti Čavlina.

Priznaje da je bila zagovornica sadašnje gradski vlasti, ali da danas demografskih mjera - nema. Istaknula je jednu mjeru koja je prošla ispod radara. "Pomoć za treće i svako sljedeće dijete palo je s 5400 na 2500 kuna pod izlikom da svako dijete zaslužuje isto i da Zagreb neće uštedjeti. Jako nas je to naljutilo jer obitelji s dvoje i više djece imaju više troškova", zaključila je Scotti Čavlina.

Problem s manjkom mjesta u vrtićima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene