Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREKIPJELO IM

Tete u vrtiću izlaze na ulicu: "Kada ideš prematati jedno dijete, njih 19 ostavljaš"

Aktualno Galerija Prosvjed odgojitelja - 2 Prosvjed odgojitelja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed odgojitelja - 1 Prosvjed odgojitelja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed odgojitelja - 3 Prosvjed odgojitelja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed odgojitelja - 4 Galerija 1/4 >>
Sindikati i udruge zaposlenih u dječjim vrtićima izlaze na prosvjede i to, simbolično, u 12 sati i 5 minuta. U otvorenom pismu koje šalju Ministarstvu znanosti i obrazovanja traže bolje uvjete za djecu i zaposlenike.

Tetama u vrtiću je prekipjelo. 22. listopada idu u prosvjed. Endži Vrdoljak Skelin jedna je od 15.000 odgojitelja i s njima dijeli isti problem, a to su loši radni uvjeti, premalo odgojitelja i malo prostora. 

"Ti si uvijek pod stresom, kada ideš prematati dijete, ostavljaš 20-ero djece u sobi i odlaziš u sanitariju gdje premataš dijete. To je jako veliki stres", poručuje. 

Prema standardu, jedna grupa trebala bi imati do osmero djece. U Zagrebu, jedan odgojitelj istovremeno brine i za njih 19. Problema ima još. Zato udruge i sindikati sada organiziraju prosvjed, simbolično, u 12 sati i 5 minuta.

"Podrumi, tavani, dvorišta ograđena žicom, sve su to mjesta koja nisu sigurna za našu djecu, a s tom djecom, zakon dopušta da rade ljudi s nikakvim pedagoškim obrazovanjem. Bismo li tako zapošljavali pilote, medicinske sestre?", poručuje predsjednica Udruge Sidro Katarina Turković Gulin. 

Osnivači, gradovi ili županije, dužni su osigurati uvjete za normalan rad. No to često nije slučaj. Sindikati od Ministarstva traže ispunjenje tih zahtjeva i bolje plaće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što dostupniji svima Gradonačelnik Tomašević otkrio hoće li u Zagrebu rasti cijene vrtića

"Neki od njih odlaze raditi na blagajnu u trgovačke centre ili uzimaju poslove u turističkoj sezoni, jer im je to isplativije", kaže Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. 

Ministar Radovan Fuchs odgovara: "Vjerojatno nisu znali pravu adresu kuda da pošalju pa su poslali otvoreno pismo da pročita onaj koga se to tiče".

Uoči prosvjeda, stižu kritike kako je on politički motiviran jer je jedna od organizatorica i članica stranke Snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pogledajte i za koliko U Splitu poskupljuju vrtići, ali i produženi boravak u školama: "To je nužno zlo"

"Činjenica je da su uvjeti iznimno loši, bez obzira u kojoj ste stranci", kaže Gulin. Politika ili ne, odgojitelji uskoro izlaze na ulicu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene