Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. travnja

Slijedi li kaos u Zagrebu nakon potvrde ukidanja mjere roditelj odgojitelj? Tisuće djece traže upis u vrtić, roditelji idu na burzu

Aktualno Galerija Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 1 Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 1 Foto: Damjan Tadic/Cropix Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 2 Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 2 Foto: Damjan Tadic/Cropix Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 3 Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 3 Foto: Damjan Tadic/Cropix Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 4 Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 4 Foto: Damjan Tadic/Cropix +4 Odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj - 5 Galerija 1/9 >>
Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio u korist Grada Zagreba i odbacio primjedbe Udruga roditelja odgojitelja na odluku o smanjenju i postupnom ukidanju naknade za korisnike ove sporne mjere.

Visoki upravni sud odlučio je u korist Grada Zagreba te je odbacio zahtjev Udruga roditelja odgojitelja za ocjenu nezakonitosti Odluke o smanjenju i ukidanju mjere za roditelje odgojitelje, koja tako od 1. travnja pada na visinu minimalne plaće.

Primjedbe Udruga sud je ocijenio neosnovanima te potvrdio da je Grad roditeljima dao dovoljno dug rok prilagodbe te da su kompenzacijske mjere, koje uključuju edukaciju i potpore za samozapošljavanje majki, dostatne.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec kreće postupno ukidanje Nove izmjene za roditelje odgojitelje: Pogledajte koliko je smanjena naknada

Odluku Visokog upravnog suda komentirala je dogradonačelnica Danijela Dolenec

"Smatrali smo da se radilo o odluci koja je neustavna i nepravedna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada i brani upis djece u vrtić", rekla je Dolenec i dodala kako je 5380 trenutačnih korisnika te da njih 55 posto u listopadu izlaze iz mjere. "To su oni kojima je dijete navršilo 7 godina".

"Financijski, u idućoj godini to je trošak od 365 milijuna kuna u odnosu na dosadašnji 520 milijuna, koliko je na tu mjeru odlazilo dosad. Na taj se način oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine i taj iznos usmjeravamo u izgradnju kapaciteta predškolskog odgoja i obrazovanja", rekla je Dolenec.  

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec obnova vrtića Odluka o mjeri roditelj odgojitelj u ponedjeljak na Visokom sudu, Dolenec uvjerena u zakonitost: "Oni koji prigovaraju nemaju nikakve nove argumente"

Kaos u vrtićima

Na najave Udruga da će ovo ukidanje značiti kaos jer će tisuće djece tražiti mjesto u vrtićima, a roditelji će završiti nezaposleni, Dolenec je rekla kako je mjera zahtijevala veliku financijsku obavezu Grada za vrlo mali broj korisnika te da je ta gradska vlast to vrlo brzo preokrenula i prijavila je 21 projekt te za njih 16 dobila sufinanciranje za izgradnju i proširenje kapaciteta vrtića.

"Na jedan dio povećanja zahtjeva ćemo moći odgovoriti, no i ove godine će postojati veća potražnja nego što ćemo moći zadovoljiti", rekla je Dolenec, koja se nada da će već iduće godine biti "vrlo blizu ostvarenju svog cilja". 

"Odluka je sada proglašena zakonitom i mi ćemo prema njoj planirati proračun", rekla je Dolenec na mogućnost Udruge da se obratiti Ustavnom sudu te je dodala i kako ne vjeruje da će biti promjena.

Pročitajte i ovo Udruga roditelja odgojitelja sporno slanje rješenja Ukidanje mjere roditelj odgojitelj na čekanju: Udruge likuju, stigao i odgovor od Grada

Kako će izgledati ukidanje naknade 

Prema gradskoj odluci od srpnja prošle godine, s 31. ožujka ove godine naknada će se smanjiti na minimalnu plaću. Nakon tri mjeseca naknada pada na iznos od 50 posto od minimalne plaće sve dok korisnici ne izađu iz mjere, kada im dijete napuni sedam godina.

Grad je u rujnu predstavio i danas prihvaćene kompenzacijske mjere, prema kojima su majkama omogućene prekvalifikacije kako bi bile konkurente na tržištu rada te potpore za otvaranje obrta i samozapošljavanje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene