Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže socijalni dijalog

Sindikata prometa i veza Hrvatske reagirao na najavu otakaza u Holdingu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na najavu otaza u Zagrebačkom Holdingu reagirali su iz Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH).

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak na konferenciji za novinare najavio 500-injak otkaza samo u Holdingu. "U tijeku su konzultacije sa sindikatima kako bi se točno utvrdio broj. Otpremnine će se poštivati u skladu sa zakonom, a time će se baviti Uprava Holdinga", rekao je Tomašević i dodao kako je moguće da nekome tko je trenutačno na rukovodećoj poziciji ponude znatno niže mjesto, primjerice posao smetlara.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) reagirao je priopćenjem u kojem kaže da se protivi bilo kojem procesu sačinjavanja popisa tzv. viškova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radnici na terenu Ponovno popucale cijevi u Zagrebu: Građani bez vode u više kvartova

"Niti smo mi kao predstavnici radnika, niti su radnici sami dobili uvid u plan Holdinga i planove budućeg poslovanja i restrukturiranja podružnica Holdinga. Nismo bili ni informirani o konkretnim detaljima definiranja novih akata o unutarnjem ustrojstvu koji bi bili osnova socijalnog dijaloga u upravljanju ljudskim resursima u Zagrebačkom holdingu.

Ovaj proces je nužno definirati na razini poslovnih jedinica radi sačinjavanja tzv. analitičke procjene sadašnjih i budućih radnih procesa, a tek onda voditi na razini Holdinga dijalog o ukupnim efektima transformacije poduzeća u dijelu u kojem smo kao zastupnici radničkih prava direktno uključeni, a to je zaštita i unaprjeđenje prava svih radnika, odnosno članova SPIVH.

Da bismo uopće mogli voditi socijalni dijalog vezano uz takve analitičke procjene (termin koji ste kao uprava predložili), moramo započeti socijalni dijalog na razini podružnica u pogledu obujma i obuhvata poslova koji su uvjet sadašnjeg obujma poslovanja, ali i utvrditi koji su budući poslovi vezani uz planove razvoja, kako Holdinga, tako i direktora podružnica ili rukovoditelja oko budućeg razvoja. Uvidom u materijale koje ste poslali s podacima za cijeli Holding i bez poslovnih planova, to nikako nije razvidno. Ono što jest razvidno su kumulativno predloženi viškovi radnika po raznim kategorijama zanimanja za kojima je evidentno da postoji potreba – od čistačica, zaštitara do voditelja projekata i rukovoditelja jedinica.

Dužni smo i spomenuti da kao Sindikat nemamo mandat od svojih članova za plan restrukturiranja koji uključuje umirovljenje ili otkazivanje radnih odnosa, da bi se potom angažirale vanjske službe i servisi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRADONAČELNIK ZAGREBA Tomašević o otkazima u Holdingu: "Bilo kakvo restrukturiranje mora ići uz jasno definirane kriterije"

Ujedno prateći medije i informacije koje je gradonačelnik Zagreba dao u više navrata o lošoj realizaciji EU projekata (grada i gradskih poduzeća), nismo uvjereni da taj tip zanimanja i radnika na istim poslovima ne treba podružnicama.

Napokon, svaki akt o unutarnjem ustrojstvu treba uvažavati osnove razrade zanimanja sukladno potrebi da se i statusno kroz koeficijente i zanimanja radnici stimuliraju za napredovanje u službi. Napokon, nismo dobili na uvid niti jednu organizacijsku alternativu za preraspored radnika u službe Holding sustava. Na kraju, zalažemo se da, ako je potrebno, službe Holdinga budu centralizirane, ali bez otpuštanja jer nakon nekoliko ciklusa takvih preobrazbi u prošlosti ove grupe nismo sigurni, čak štoviše, uvjereni smo da takva rješenja ne doprinose pravim financijskim uštedama, ali sigurno kompliciraju i poskupljuju same procese.

Pročitajte i ovo Holding - 1 od voditelja do čistačica Zagrebački holding o otkazima za 42 radnika: "Nužno je restrukturiranje i reorganizacija poslovanja"

Stoga radi zakonske i sindikalne zaštite članova SPIVH i radnika Holdinga tražimo da se otvori na prethodno iskazani način socijalni dijalog po podružnicama, te da planovi poslovanja, kao i nacrti sistematizacije radnih mjesta po podružnicama, budu početak takvog procesa. Bez takve realne poslovne analitike nismo u stanju očitovati se osim negativno o predloženim sintetičkim mjerama. Naša je misija da se pokušaju provesti organizacijska rješenja da se ljudski kapital zadrži, unaprijedi i kvalitetno vrednuje unutar ukupnog sustava. To je ujedno i strateško usmjerenje naše nacionalne sindikalne središnjice i europske sindikalne konfederacije koje kao sindikat u interesu svojim članova dijelimo", piše u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene