Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŠTEDE I REORGANIZACIJA

U Holdingu je petstotinjak radnika viška: "Da, moguće je da nekome od sada rukovodećih ponudimo posao smetlara"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare najavio je otkaze u Zagrebačkom holdingu, obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti te otvaranje novog pogona na Jakuševcu.

"Samo u Holdingu d.o.o. bit će petstotinjak otkaza - radi se o procesu koji je počeo u studenome. Tada su se pojavile informacije o višku radnika, a taj višak je prvenstveno u administraciji. U tijeku su konzultacije sa sindikatima kako bi se točno utvrdio broj. Otpremnine će se poštivati u skladu sa zakonom, a time će se baviti Uprava Holdinga", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak na konferenciji za novinare. Za sva radna mjesta koja budu utvrđena kao višak bit će ljudima ponuđeno da odu tamo gdje je utvrđen manjak, istaknuo je Tomašević.

Na pitanje je li moguće da se nekome tko je trenutačno na rukovodećoj poziciji ponudi znatno niže mjesto, primjerice posao smetlara, Tomašević je odgovorio potvrdno.

Zagrebački holding je komunalno poduzeće i to mu je temelj djelatnosti, pa se radi uglavnom o operativnim poslovima i oni će biti ponuđeni radnicima, kazao je.

Za višak radnika ići će se u pregovore i savjetovanja sa sindikatima, objasnio je Tomašević. 

Učetverostručili broj projekata za obnovu iz Fonda solidarnosti

"Stanje 4. lipnja, što se tiče ukupno prijavljenih projekata za obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti EU-a, bilo je 479 milijuna kuna. Ukupno je bilo ugovoreno 137 milijuna kuna. Danas, 3. siječnja prijavljena je milijarda i 836 milijuna kuna. Ugovoreno je 719 milijuna kuna", rekao je gradonačelnik Tomašević.

Predizborno obećanje ispunjeno

Početkom ove godine stupila je na snagu Odluka o preustroju Gradske uprave, prema kojoj zagrebačka Gradska uprava više nema 27 ureda, po čemu je bila rekorder. Sada ima 16 ureda - 15 ureda Gradske uprave u užem smislu i jednu stručnu službu.

To je bilo jedno od obećanja iz predizborne kampanje, koje je sada ispunjeno, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Normalizira se odvoz glomaznog otpada

Izdane su dozvole potrebne za korištenje Sabirno-oporabnog centra na Jakuševcu. Normalizira se odvoz glomaznog otpada, kazao je Tomašević, te pojasnio da se radi o ranije izgrađenom objektu koji se nije koristio, a sada su tu sve potrebne dozvole i objekt je stavljen u funkciju.

Projekt Nacionalne dječje bolnice ide dalje

S ministrom Vilijem Berošem Tomašević je razgovarao o Nacionalnoj dječjoj bolnici i dogovoreno je da projekt ide dalje. 

"U interesu mi je da konačno dobijemo bolnicu južnije od Save i ako će to pratiti država, hoću da to konačno krene. Grad će biti partner državi", kazao je. 

Financiranje Snježne kraljice znatno će biti smanjeno, najavio je Tomašević.

Prošla godina za Zagreb je u turističkom smislu bila bolja od pretprošle, kazao je.

Sanacija vrelovoda očekuje se do kraja 2023. godine, potvrdio je Tomašević.

Na posljednjoj redovitoj konferenciji - 31. prosinca, Tomašević je najavio veliki program financiranja unutar Aglomeracije Zagreb, a riječ je o zamjeni starih vrelovodnih cijevi, za što je već potrošeno nekoliko desetaka milijuna kuna iz ITU mehanizma EU-a. Taj bi program trebao biti realiziran tijekom 2022. i 2023. godine.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec DANIJELA DOLENEC Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika: "Mi pritišćemo gumbe koji ne rade... Ni čistačica se nije mogla zaposliti bez da je Bandić to odobrio"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRADONAČELNIK ZAGREBA Tomašević o otkazima u Holdingu: "Bilo kakvo restrukturiranje mora ići uz jasno definirane kriterije"

Istodobno, udruga HURO (Hrvatska udruga roditelja odgojitelja) najavila je tužbu protiv Grada Zagreba zbog ukidanja te mjere.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene