Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIRALNI VIDEO

Tko je kriv? Snimka nezaštićenih radnika na krovu šokirala građane: "Nama je rečeno da je sve po zakonu"

Aktualno Galerija Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Foto: DNEVNIK.hr Fred Fred Foto: DNEVNIK.hr Rosalynd, Velika Britanija Rosalynd, Velika Britanija Foto: DNEVNIK.hr Tko je kriv za nezaštićene radnike? - 6 Tko je kriv za nezaštićene radnike? - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Tko je kriv za nezaštićene radnike? - 5 Galerija 1/9 >>
Internetom kruži snimka radnika, koji na jednom zagrebačkom krovu nezaštićeni obavljaju radove. I dok se neki iščuđavaju, taj je video otkrio sve što zapinje u našem društvu - radnike koji rade bez primjerene zaštite, ali i institucije te privatne tvrtke koje peru ruke od odgovornosti.

Danas su vezani zaštitnim konopima i sigurnosnim pojasevima, no do jučer je krovopokrivanje zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt izgledalo potpuno drugačije. Video je odmah postao viralan, neke je građane uznemirio, drugi su s razlogom postavljali pitanja poput sugovornika Dnevnika Nove TV.

"Trebali bi imati zaštitu", rekao je Roko.

"Ja sam iz Engleske i ondje nikad ne biste mogli vidjeti radnike da ovako rade, bez sigurnosne zaštite", tvrdi Rosalynd.

Fred iz Hong Konga se slaže. "Bila su dva ili tri slučaja prije nekih 40 godina, ali toga više nema kod nas". David iz Velike Britanije pretpostavlja da je ovo opasno. "Ali ja ne znam kakvi su zakoni u ovoj zemlji", dodao je.

Pročitajte i ovo Težak život stranih radnika Promjene zakona Strani radnici moći će raditi za državu: Umjetna inteligencija birat će pitanja na testovima

Zakoni nalažu sigurnosni pojas i ostalu zaštitnu opremu, pa tko je onda kriv?

Investitor, Muzej za umjetnost i obrt poručuje - to nema veze s nama.

"Nama je rečeno da je sve po zakonu i po pravilima i da su svi radnici dobili svu nužnu opremu. Naravno što se događa kao i u ostalim stvarima, neki radnici tu opremu ne koriste, ostave je jer ih to smeta", poručio je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Izvođač radova putem odvjetnice poručuje kako je sve po zakonu i kako za sudionike u gradnji ne može odgovarati on, nego njihov poslodavac.

Pročitajte i ovo Težak život stranih radnika Potpuni kaos Lovci u mutnom preuzimaju važno tržište: "Moralno i ljudski smo podbacili i dugoročno proizveli nestabilnosti"

Građevinska inspekcija utvrdila je da radnici nisu osposobljeni za rad na siguran način i novčano je kaznila poslodavca.

Kako je osnivač Muzeja Grad Zagreb, provjerili smo jesu li oni poslodavac, no ondje nas upućuju na izvođače i podizvođače radova, iste one koji ne žele pred kameru i koje se i prije dva mjeseca prozivalo - kad je s Muzeja za umjetnost i obrt dio vijenca pao na parkirane automobile.

Taj se dio danas, kaže ravnatelj muzeja, uspješno sanira. "Upravo je u tijeku postavljanje nove konstrukcije, krovne konstrukcije koja će bitno olakšati i učvrstiti cijelu tu zonu."

Muzej za umjetnost i obrt ima najveći krov u cijelom donjem gradu, a njegova sanacija, očito i najviše problema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene