Obavijesti Pretražite Navigacija
Promjene zakona

Strani radnici moći će raditi za državu: Umjetna inteligencija birat će pitanja na testovima

Težak život stranih radnika
Težak život stranih radnika Foto: DNEVNIK.hr
Svi koji se budu htjeli zaposliti u državnoj službi od kraja iduće godine testirat će se anonimno, pitanja na ispitu generirat će umjetna inteligencija, a na natječaj će se prijavljivati online, najvažnije su izmjene u novom Zakonu o državnim službenicima.

Novi Zakon o državnim službenicima, koji će Ministarstvo pravosuđa i uprave objaviti do kraja tjedna na e-Savjetovanju, uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na institucije Europske unije.

Kandidati će se prijavljivati online, a nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sustav, koji će biti povezan s Centraliziranim obračunom plaća (COP), bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave. Tamo će ih dočekati računalo i prije nego što počnu pisati ispit, sustav će im dodijeliti šifru i u tom se trenutku cijeli postupak anonimizira.

U Ministarstvu uprave, koji je nositelj projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog oko dva milijuna eura, kažu da bi novi zakon trebao omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zloupotreba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate. Pitanja na ispitu generirat će umjetna inteligencija, Ministarstvo uprave provodit će ispite, a intervjue tijela u kojima se traži zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Učenici i hrana - 1 Tko će topiti čvarke? Hrvatski đaci iz strukovnih škola pokazali su da ih umjetna inteligencija nikad neće moći zamijeniti

Druga novina koju zakon donosi, a vezana je i uz Zakon o plaćama koji je uvršten u e-Savjetovanje, jest novi sustav ocjenjivanja. Tako će ubuduće svi službenici koji dobiju ocjenu "zadovoljava" biti poslani na dodatno osposobljavanje ili premješteni na drugo radno mjesto s istim stupnjem obrazovanja, odnosno mogu nazadovati i dobiti manju plaću.

Ocjena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, a zaposlenici s tri najviše ocjene – izvrstan, naročito uspješan i uspješan – moći će ostvariti bodove i plaću veću do 30 posto tijekom radnog vijeka.

Novi Zakon o državnim službenicima po uzoru na druge članice Europske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU-a, ali i iz trećih zemalja, te zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresiranosti za državnu službu i malih plaća koje se nude.

Pročitajte i ovo Provjereno: ChatGPT - 4 Umjetna inteligencija Mostovci ga optužuju za ljevičarenje, učenici ga koriste za zadaće, a Provjereno ga je pitalo zašto se svađaju predsjednik i premijer

Uvjet će biti poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće se moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uvjet hrvatskog državljanstva, već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Kada je riječ o umirovljenicima, omogućuje se njihovo zapošljavanje na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uvjet da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će trajati do navršenih 67 godina, piše Jutarnji list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene