Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuni kaos

Lovci u mutnom preuzimaju važno tržište: "Moralno i ljudski smo podbacili i dugoročno proizveli nestabilnosti"

Težak život stranih radnika
Težak život stranih radnika Foto: DNEVNIK.hr
Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je u četvrtak Vladu da se ozbiljno primi posla s uređivanjem tržišta uvoza radne snage, a posebno planiranjem i provođenjem kratkoročnih i dugoročnih politika integracije u društvo, kroz strategiju upravljanja useljavanjem i integracijom.

"Trenutačno je to potpuno prepušteno poslodavcima", kazala je Anka Mrak Taritaš novinarima u Saboru te najavila je da će službeno zatražiti sazivanje sjednice Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koja bi se bavila ovom temom.

"Plenković čvrsto žmiri kad je u pitanju imigracijska politika i integracija useljenika, ideja jasne imigracijske politike ne postoji u njegovoj Vladi", ustvrdila je ta saborska zastupnica.

Komentirala je da Hrvatska po starom dobrom običaju, prepušta sve stihiji i kaosu te ocijenila da je dobar pokazatelj potpune "nesvijesti" Vlade kad je u pitanju nacionalna razvojna strategija do 2030.

Mrak Taritaš ističe da se u tom dokumentu Vlada nijednom rečenicom ne osvrće na naše potrebe za uvozom radne snage u ovom desetljeću, "a kamoli da bi spominjala ili razrađivala neku politiku njihove integracije ili planirano usmjeravala taj uvoz prema onome što su nam razvojni ciljevi".

Pročitajte i ovo Ilustracija TREBA PLANIRATI NA VRIJEME Ove godine 50 posto više radnih dozvola za strance: "U budućnosti ćemo morati strateški razmišljati"

Hrvatska bi, kaže, prema procjenama Ministarstva unutarnjih poslova ove godine trebala izdati između 160 i 180 tisuća dozvola za boravak i rad stranim državljanima, a time će udio stranih radnika u ukupnoj radnoj snazi premašiti deset posto.

Pritom, sad već više od 40 posto stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja, uglavnom Nepala, Indije i Filipina.

Trenutačno se uvozom radne snage bavi više od 400 agencija i pritom su zabilježene razne neregularnosti, tako da i oni koji se tim poslom žele baviti pošteno traže od Vlade bolju i strožu regulaciju te djelatnosti, napominje Mrak Taritaš.

Pročitajte i ovo Težak život stranih radnika - 5 težak život radnika Moderno ropstvo u Hrvatskoj: Oduzimaju im zaradu, plaćaju ogromne stanarine, zarađuju ispod dostojanstva...

Upozorava da je "kao i svaka brzorastuća djelatnost na tržištu, i ova pogodno tlo za raznorazne lovce u mutnom koji će, vrlo brzo, zbog nepoštenih praksi i zaobilaženja propisa i zakona, to tržište i preuzeti ako im se dopusti".

"Ako dopustimo da se s tim radnicima postupa neljudski i izrabljuje ih se i pritom ih se isključuje iz društvenog života, ne samo da smo moralno i ljudski podbacili nego smo dugoročno proizveli nestabilnosti i probleme koji mogu ugroziti sigurnost i kvalitetu života za sve naše građane", poručuje Mrak Taritaš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene