Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Banožić

"Ovo se nije dogodilo nikada u povijesti Sabora": Punomoć nije ovjerio javni bilježnik

Punomoć, po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra, nije ovjerio javni bilježnik, izjavio je predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics u petak.

"Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego preko punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika", rekao je Robert Jankovics Hini.

Nije komentirao upit zašto bivši ministar, ako je potpisao punomoć, nije potpisao i zahtjev za aktivaciju zastupničkog mandata.

"To je punomoć koju je, kako vidim, Banožić dao odvjetnici, to je presedan, malo smo iznenađeni time", rekao je predsjednik MIP-a.

Objasnio je i kako Zakon o obveznim odnosima predviđa davanje punomoći, ali i naglasio da u 32 godine modernog Sabora nije bilo ničega sličnog slučaju bivšeg ministra obrane koji je razriješen u subotu, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a on teško ozlijeđen te se i dalje liječi u KBC-u Osijek.

Povjerenstvo je, podsjetio je, imalo slučaj bivšeg ministra Darka Horvata koji je, tada u pritvoru, osobno potpisao zahtjev za aktivacijom mandata, ali ga je odvjetnik predao.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Tvrdi bivši špijun Kći Kim Jong Una cijeli svijet zove pogrešnim imenom, a sve je to zbog Dennisa Rodmana

Pročitajte i ovo Ilustracija u Mariboru Užas u susjedstvu: Maloljetnik pokraj bolnice pucao po ljudima, četiri osobe ozlijeđene

Mislim da je bio i još jedan slučaj zastupnika iz 2010. koji je potpisao zahtjev, ali ga je punomoćnik predao. Ali da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, to još nismo imali nijednom u 32 godine, rekao je Jankovics.

"Dobili smo to jutros i stručne služe Povjerenstva gledaju u arhivi je li ovo presedan i ako jest, što da radimo", kazao je.

Objasnio je i kako je zahtjev za aktivaciju Banožićeva mandata i njegovo mirovanje iz osobnih razloga, podnesen pravovremeno, dakle unutar roka od osam dana, ali da treba vidjeti je li on utemeljen.

Banožić je bio u nespojivoj dužnosti koja je prestala u subotu i netko je u njegovo ime podnio zahtjev u roku, datum tu više nije sporan, on je sigurno podnesen pravovremeno, je li utemeljen, to moramo vidjeti", rekao je predsjednik MIP-a.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Dalmaciji upozorenja na snazi FOTO Jako nevrijeme s tučom poharalo Dalmaciju: Auti stajali u tunelima, na tlu nekoliko centimetara leda

Banožićeva odvjetnica izjavila je u četvrtak kako je i Vladi podnijela zahtjev za opciju 6+6 po kojoj Banožić ima pravo da šest mjeseci prima punu plaću te još šest pola plaće.

Jankovics kaže da ne zna je li to zatražio jer se to podnosi Vladi i nema veze s MIP-om.

"Postoji tu jedna praznina pravna i nedovoljno dobro definirano u poslovniku i zakonima, ali u tom slučaju dolazi do tumačenja zakona, a ono se u ovom slučaju ne bi trebalo tumačiti štetu osobe koja se nalazi u takvom zdravstvenom stanju", komentirao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

"Smatram da se radi o višoj sili zaista, treba to uzet u obzir, 6+6 meni nije okej", dodala je saborska zastupnica Sandra Benčić.

O opciji da šest mjeseci prima punu, a onda još šest mjeseci pola ministarske plaće, odlučit će kadrovska komisija Vlade i to u roku od 30 dana. Komplikacije oko saborskog mandata u HDZ-u nisu htjeli komentirati, naglasila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"To jest njegovo pravo, ali s obzirom na situaciju u kojoj se našao i obzirom da je on odgovoran za nesreću, to sigurno ne šalje lijepu poruku javnosti", komentirala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić.

"Ne sjećam se, rekao je bivši ministar kada su ga pitali o nesreći, no pokazao je dovoljno razuma dovoljno razmišljanja da aktivira 6+6", kazao je saborski zastupnik Davor Dretar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Postanite superheroji Ovo su najtraženiji kriminalci u EU-u: Među bjeguncima i dvojica Hrvata

Dok se čeka rasplet oko saborskog mandata, za GONG je sporno i Banožićevo razrješenje - i to što je premijer odluku donio sam.

"Tražimo od Ustavnog suda da reagira na ovakvu jednu neustavnost, na takvu jednu pravnu prazninu koja dovodi do toga da premijer jednostranim aktima uređuje", rekla je Sanja Pavić iz GONG-a.

S Ustavnog suda su poručili da takve teze ne mogu komentirati, ali da će svi koji im se obrate odgovor dobiti u - razumnom roku.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene