Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno otkriva

Kontroverzni profesor s Akademije vraća se na nastavu: "Dekan je samo rekao da bih ja trebala smanjiti svoj glas"

Aktualno Galerija Prosvjed na Akademiji - 1 Prosvjed na Akademiji - 1 Foto: Provjereno Prosvjed na Akademiji - 2 Prosvjed na Akademiji - 2 Foto: Provjereno Prosvjed na Akademiji - 3 Prosvjed na Akademiji - 3 Foto: Provjereno +0 Prosvjed na Akademiji - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon objave audiosnimke vrijeđanja i studentskih prosvjeda zbog ponašanja profesora te izvanredne sjednice Akademskog vijeća na kojoj je Ozrenu Prohiću izglasano nepovjerenje, on je početkom tjedna ponovno na poslu. Detalje donosi reporterka Provjerenog Danka Derifaj.

Profesor Ozren Prohić koji bi zbog vrijeđanja studenata na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu trebao biti udaljen, početkom tjedna ponovno je viđen na poslu.

Na upit Provjerenog Akademiji dramskih umjetnosti, odgovorili su dva tjedna starim priopćenjem u kojem piše da je Prohić udaljen, potpuno ignorirajući pitanje - a što onda radi na poslu?

Pročitajte i ovo Provjereno - osuđeni pedofil na slobodi - 5 čak se bio i zaposlio Umjesto iza rešetaka, osuđeni pedofil živio slobodno i opet ponovio kazneno djelo - Provjereno donosi priču o višestruko osuđenom silovatelju maloljetnika

Je li takvim potezima Akademija dala do znanja da su vrijeđanje i deranje prihvatljivi dio kurikula? Reporterka Provjerenog Danka Derifaj provjerila je zašto dekan ne reagira oštrije na ponašanje koje krši etičke i pedagoške kriterije? Zašto rektorat šuti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi da je sve po Zakonu?

Javna objava snimke vrijeđanja studentice, zatim prosvjed studenata, zatim izvanredna sjednica Akademskog vijeća na kojoj je profesoru Ozrenu Prohiću, koji viče na snimci, kolektiv izglasao nepovjerenje. 

Pročitajte i ovo Nina Dražin i Dora Kubinger dobitnice nagrade Luka Ritz uzor vršnjacima Nasilje nije hrabrost: Učenice Nina Dražin i Dora Kubinger dobitnice nagrade Luka Ritz

"U ponedjeljak je na izričit poziv dekana sudjelovao na sastanku Odsjeka na kojem se raspravljalo o etičkim transgresijama drugih nastavnika tog istog Odsjeka, pet slučajeva koje je dekan Švaić prijavio Etičkom savjetu sveučilišta u Zagrebu, a nijedan od tih slučajeva nije slučaj Ozrena Prohića. Dakle, Ozren Prohić jučer je bio u poziciji da dijeli lekcije iz etike drugim kolegama", rekla je Nora Krstulović iz Teatar.hr-a.

Od prosvjeda prije dva tjedna Nora Krstulović je na portalu Teatar.hr objavila čak 10 tekstova o toksičnoj atmosferi na Akademiji dramskih umjetnosti. No kao da se ništa nije dogodilo.

"Pojeo vuk magare", poručila je Krstulović. "Pojeo vuk magare", istu poruku imao je i Miran Kurspahić.

Miran Kurspahić i Nora Krstulović ne zaključuju isto slučajno. Ona kao netko tko godinama prati situaciju iz novinarske perspektive, a on kao netko tko je još prije 20 godina kao student pokušao ukazati na problem imaju osobno iskustvo.

"Jedna od prvih velikih priča koje smo mi otkrili na Teatar.hr-u bila je pobuna studenata kazališne režije zbog istih razloga, 2004., ako se ne varam, tad su studenti bili Frljić, Božić i Kurspahić. Ništa se apsolutno u cijeloj priči nije dogodilo", istaknula je Krstulović.

"Dok je trajala ta medijska pozornost, trajao je dijalog između nas, dekana, redatelja kazališne režije... Onog trena kad su se ugasila svjetla kamera, pera ili čega već, tu je krenula ova faza imperij uzvraća udarac, koja se prvenstveno manifestirala na meni i na kraju završila mojim rušenjem u drugom semestru i nastavila se čitavim nizom oblika psiholoških pritisaka, ponovnih rušenja. I tako se pretvorila u jednu sagu, koja je u mom slučaju trajala sve do 2011. dok nisam diplomirao", objasnio je Kurspahić

Situacija se danas ponavlja kao i 2004., priča Kurspahić. I tada je nakratko izgledalo kao da je upravi Akademije stalo da nešto učini, a iza zatvorenih vrata druga priča, kaže.

"Akademija je jedna mala incestuozna zajednica, svi znaju svakoga, sve je to jako povezano, vrlo često ljudi koji rade na Akademiji određuju nečije sudbine, u smislu povezanosti daljnje u profesionalnom svijetu, i koriste ono što su meni često znali reći - zatvorit ćemo ti pipu, sugerirajući da će na taj način zatvoriti mogućnost rada", izjavio je.

Pročitajte i ovo Vučić peče palačinke Objavio video "Smiju mi se svi": Vučić u kampanji ne bira sredstva, pogledajte kako sad žica glasove

Tvrdi, to je ustaljeni obrazac kojim se interesne klike međusobno štite. Snježana Banović također je bila studentica na Akademiji, a danas predaje na Odsjeku produkcije. Prije šest mjeseci dok je još bila članica Akademskog vijeća pokušala je otvoriti raspravu o slučaju Prohić, koji se početkom ove školske godine trebao vratiti na posao nakon dvogodišnje suspenzije.

"Ja sam rekla da mi nismo dobili kao članovi vijeća tu suspenziju, da nemamo napismeno ništa, da nismo dobili ništa ni kad je dobio tu suspenziju, kad je suspendiran niti kad je vraćen na nastavu. Sve bilo rekla-kazala, sve je ostavljeno hodnicima da govore. Rekla sam da je to nedopustivo da takav zlostavljač ne može biti na nastavi, ne može biti uopće na Akademiji", rekla je Banović.

"Dekan je na sve to samo rekao da bih ja trebala smanjiti svoj glas. Čista mizogina replika na koju je kolegica Rajković jedina reagirala i rekla da je to nedopustivo jer ja nisam bila tema. Dakle, ništa se nije dogodilo", izjavila je Krstulović.

Tada već se šuškalo da se Prohić vraća na nastavu, što se i dogodilo i izazvalo prosvjed studenata. Naši sugovornici kažu da se tu zapravo radilo o oslobođenju od dijela radnih obveza, a ne formalnoj suspenziji. Dakle, nije morao raditi sa studentima, a cijelo je vrijeme primao punu plaću. Sad kad se vratio, to je to, tvrde.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene