Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gong opet upozorio

"Ono što Plenković radi nije u skladu s hrvatskim Ustavom": Što će reći Ustavni sud?

Andrej Plenković - 4
Andrej Plenković - 4 Foto: Damir Krajac/Cropix
Gong je petak pozvao Ustavni sud na reakciju zbog nereguliranog pitanja razrješenja člana Vlade u situaciji kada član Vlade samostalno ne podnosi ostavku, referirajući se na smjenu ministra Banožića ocijenivši je ''jednostranim aktom premijera koji nije u skladu s Ustavom RH''.

Stari problem ponovno je došao u fokus javnosti nakon što je premijer Andrej Plenković razriješio ministra obrane Marija Banožića nekoliko sati nakon izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba, a sam ministar je teško ozlijeđen. U praksi, navedena pravna praznina se rješava jednostranim aktom premijera koji nije u u skladu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, ističu u Gongu.

Dodaju i kako je člankom 110. stavkom 1. Ustava propisano je da članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade, što je ujedno i odredba na koju se premijer poziva u svojim rješenjima o razrješenju člana Vlade.

No, s druge strane, Zakon o Vladi u članku 7. razrađuje podnošenje ostavke člana Vlade, na način da, ako predsjednik Vlade prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju toga člana Vlade donosi predsjednik Vlade i o tome izvješćuje Hrvatski sabor. Predsjednik Vlade će novog člana Vlade predstaviti na prvoj idućoj sjednici Hrvatskoga sabora i zatražiti glasovanje o povjerenju tom članu, ističu u Gongu.

Pročitajte i ovo Na Islandu više od 800 potresa dnevno Kao u distopiji U očekivanju katastrofe: ''Imala sam loš osjećaj. Živim s potresima odmalena, ali ovo je nešto drugo. Vidjeli smo kako se zemlja miče"

''Međutim, ni Ustavom niti Zakonom o Vladi nije normirana situacija kada član Vlade nije podnio ostavku, a iz određenih razloga više ne uživa premijerovo povjerenje'', naglašavaju.

Dodaju i da su ovo pitanje pravni stručnjaci problematizirali su još 2017. kada je premijer Plenković smijenio Mostove ministre Orepića, Šprlju, Dobrovića i Kovačića, pozivajući se samo na članak 110. stavak 1. Ustava. Konsenzusa oko toga je li se radilo o ispravnoj proceduri nije bilo i razrješenja su ostala na snazi.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac, Anja Šimpraga Uoči obljetnice tragedije Pupovac ne ide u Vukovar, potpredsjednica Vlade upozorila: "Trebali smo i htjeli biti u Koloni sjećanja, ali ne možemo"

''Pitanje izostanka procedure razrješenja člana Vlade koji sam nije podnio ostavku ostalo je bez adekvatnog rješenja. Ustav u članku 116. uređuje proceduru izglasavanja nepovjerenja članu Vlade u Saboru, no ni taj članak ne daje mogućnost premijeru da samostalnim aktom razriješi ministra koji nije podnio ostavku'' , ističu u Gongu. Zaključuju i kako je jedna od zadaća Ustavnog suda da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor.

''Stoga Gong poziva Ustavni sud da reagira na ovaj propust'', zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene