Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postanite superheroji

Ovo su najtraženiji kriminalci u EU-u: Među bjeguncima i dvojica Hrvata

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) uz potporu Europola pokreće kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023. godine. Popis kriminalaca je ažuriran te je cilj ovogodišnje kampanje povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog počinjenja teških kaznenih djela.

U okviru ovogodišnje kampanje objavljen je novi popis traženih kriminalaca. Ove godine objavljeno je više od pedeset profila bjegunaca povezanih s teškim kriminalom. Neka od kaznenih djela koja su počinili bjegunci s ovogodišnjeg popisa uključuju, među ostalim, ubojstvo, trgovanje ljudima, oružanu pljačku i kibernetički kriminal.

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i dvojica iz Hrvatske: Davor Čizmok, 43-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga zbog dva kaznena djela teškog ubojstva. Tomislav Drmić, 30-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga zbog kaznenih djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštena proizvodnja i promet drogama i nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Pročitajte i ovo Na Islandu više od 800 potresa dnevno Kao u distopiji U očekivanju katastrofe: ''Imala sam loš osjećaj. Živim s potresima odmalena, ali ovo je nešto drugo. Vidjeli smo kako se zemlja miče"

Pročitajte i ovo Prizori tijekom akcije spašavanja Besana noć HGSS-ovci spašavali unesrećenog vozača quada: Poklopilo ga vozilo

"Suradnja EU zemalja i suradnja s građanima Europske unije ključna je u pokušaju pronalaska traženih bjegunaca. Ti kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i opetovano pokušavaju izbjeći tijela za provedbu zakona. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka da pregledate naš popis najtraženijih bjegunaca u Europskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite mrežnu stranicu i pomozite nam u njihovu pronalasku. Budite naš novi junak", izjavila je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU-a da posjete mrežnu stranicu i pregledaju slike bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih. Tema je ovogodišnje kampanje omogućiti građanima da se uključe u priču te da i sami postanu superheroji.

Ove godine kampanja će biti predstavljena na nizozemskom Heroes Comic Conu u Utrechtu u subotu, 18. studenog. Kako naglašavaju, trebate samo posjetiti mrežnu stranicu najtraženijih bjegunaca u EU-u, držati oči širom otvorene i poslati anonimnu dojavu preko mrežne stranice.

Pročitajte i ovo Prizor prije ugriza Gurao prste gdje im nije mjesto VIDEO Obično nije vijest kad pas ugrize čovjeka, ali je vijest kad ovaj pas ugrize ovog čovjeka

Anonimnu dojavu koju pošaljete putem mrežne stranice zaprimit će ENFAST zajednica. ENFAST je europska mreža policijskih službenika iz nacionalnih timova za traženje bjegunaca koji su dostupni 24 sata na dan, 7 dana tjedno, i koji mogu odmah djelovati kako bi locirali i uhitili bjegunce kada je to potrebno. Članovi ENFAST-a su svi specijalizirani za lociranje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te su za njima raspisani europski uhidbeni nalozi.

Rezultati popisa najtraženijih bjegunaca

Popis najtraženijih bjegunaca u EU-u je do sada rezultirao velikim uspjehom te je više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja. Kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u EU-u pokrenula je ENFAST zajednica u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRIPREMITE SE NA VRIJEME U subotu je praznik, a nedjelja je neradni dan, provjerili smo kako će raditi trgovine

Otad je objavljeno 408 profila bjegunaca na mrežnoj stranici, uhićeno 146 bjegunaca, 50 uhićenja bilo izravna posljedica objave profila bjegunaca na mrežnoj stranici, 21 slučaj uspješno riješen od pokretanja prošlogodišnje kampanje u rujnu 2022. godine.

Cilj ENFAST-a je povećanje sigurnosti unutar EU-a uspješnim pronalaženjem i uhićenjem međunarodno traženih kriminalaca koji su počinili teška kaznena djela. Promjenjiva priroda prekograničnog kriminala potakla je nacionalne policije u državama članicama EU-a da udruže svoje snage i iskoriste svoja stručna znanja kako bi opasnim kriminalcima onemogućili bijeg i izbjegavanje kazne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene