Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTRAJK

PROSVJED RADNIKA SC-A Prijete nam otkazima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedovali su radnici Studentskog centra koji su već osam dana u štrajku. Sanacijskog upravitelja optužuju da im prijeti otkazima.

Nekoliko desetaka zaposlenika Studentskog centra, koji su u štrajku već osam dana, prosvjedovalo je u krugu Studentskog naselja Stjepan Radić tvrdeći da im sanacijski upravitelj Studentskog centra prijeti otkazima zbog čega im se brojni kolege boje pridružiti.

Prosvjednici su skandirali da hoće kolektivni ugovor, a podržali su ih i studenti koji su izvjesili transparent "Studenti uz tete" . Do objave ovog teksta sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak nije odgovarao na naše pozive.

Radnicima se obratio priopćenjem u kojem sindikate optužuje da svojim aktivnostima neodgovorno pokušavaju puniti blagajnu konkurencije – privatnih studentskih restorana.

"Plaše radnike i plasiraju dezinformacije da će se u sanaciji ukinuti prijevoz i naknada za minuli rad, a to je notorna neistina", poručio im je Bošnjak, dodajući da se prosvjedom narušava ugled Sveučilišta i SC-a. "Radnici koji su se odazvali štrajku naravno da su naši kolegice i kolege i imaju pravo na svoj stav, a osobno im garantiram da se na njih nisu niti se neće vršiti nikakvi pritisci, no kako je evidentno da štrajk nije uspio, pozivam ih da počnu obavljati svoj redovan posao", poručuje Bošnjak, dodajući da je iz državnog proračuna SC-u u sanaciji dosad isplaćeno oko 140 milijuna kuna.

Iako su štrajkaši očekivali da će im se u štrajku pridružiti 70 posto od ukupno 950 zaposlenih, odaziv je značajno manji. Prema njihovim informacijama u štrajku je 40 posto zaposlenika, dok je Bošnjak tvrdio da ih je tek 10 posto. Iako zaposlenici štrajkaju već osam dana, Studentski centar, kao i njihove menze, i dalje normalno rade, što su nam potvrdili i sami studenti.

Štrajkaši traže potpisivanje kolektivnog ugovora kojim žele zaštititi plaće, ali i osigurati božićnice, regrese i uskrsnice, što bi svakom radniku mjesečno donijelo oko 200 kuna. U prethodnim su sanacijama, kažu, izgubili oko 400 kuna mjesečno.

Bošnjak je, pak, tvrdio da nema prostora za ta povećanja jer bi to značilo dodatan trošak od oko pet milijuna kuna. Dug SC-a je 2013. iznosio 150 milijuna kuna, nakon čega je uslijedila sanacija koja je taj dug svela na današnjih 30 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Potres ih prisilno preselio u dom - 21 PROBLEMI SA SMJEŠTAJEM Iz Studentskog centra oglasili se nakon apela ogorčene studentice: "Naravno da je jedan od čimbenika i smanjeni kapacitet, ali..." Student servis - 2 Nije puno, ali dobro dođe Dobra vijest za studente: Nova godina donijela im povišicu, a u nekim su poslovima jako traženi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene