457086
457086
457086
457086
457086

Što studente čeka u srijedu u menzama?

  • , 14.11.2016., 22:17
  • Autor:
  • komentara

Novi problemi za zagrebačke studente. Zbog najavljenog štrajka djelatnika Studentskog centra, od srijede bi mogli ostati bez obroka u menzama. Sindikalisti traže isplatu božićnica, regresa, uskrsnica i zaštitu sadašnjih plaća. No sanacijski upravitelj podsjeća kako su u procesu sanacije i kaže da o svemu još moraju pregovarati.

 
 
 
 
Najavljen štrajk u menzama (Video: Dnevnik Nove TV)
Najavljen štrajk u menzama (Video: Dnevnik Nove TV)

Umjesto čekanja na ručak - studenti bi bez njega mogli ostati. U zagrebačkim menzama za srijedu je najavljen štrajk u koji bi, osim kuharica, mogle i spremačice, te djelatnice koje izdaju studentske ugovore.

"Nama najteže pada to što će studenti na neki način bit oštećeni u toj priči", rekla je Biserka Sertić iz Samostalnog sindikata zaposlenika u Studentskim centrima RH.

"U svakoj situaciji kad treba negdje šparati špara se na radnicima, ili da nemamo dovoljno zaštitne odjeće, obuće, ili da nam malo štipnu s plaće", dodaje Sertić.

Pa traže potpisivanje kolektivnog ugovora kojim žele zaštititi svoje plaće, ali i osigurati božićnice, regrese, uskrsnice. Što bi za radnika značilo 2400 kuna više na godinu.

"Radnici SC-a su tijekom prethodnih sanacija izgubili dosta svojih prava, i ja mogu reći da im je plaća smanjena za oko 400 kuna mjesečno, a da bi ovim pravim imali recimo 200 kuna mjesečno i ja stvarno ne znam što je tu nerealno", rekao je Tomislav Vukoja, Samostalni sindikat zaposlenika u Studentskim centrima RH.

Pregovori oko kolektivnog ugovora traju već više od godinu dana. Sindikalisti kažu - ugovor nije potpisan, iako su svi detalji dogovoreni. No sanacijski upravitelj tvrdi suprotno.

"Ugovor nije usuglašen, ima još stavki koje su otvorene, kad bi se prava primjenjivala i još nekoliko važnih stavki kad se govori o materijalnim pravima", rekao je Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a.

Od 2013. SC je u sanaciji - zbog tada nagomilanog duga od 150 milijuna kuna. Dug je sada smanjen na 30 milijuna. Plaće nisu upitne, no dodatni radnički zahtjevi, uvjeren je upravitelj, neće pomoći u daljnjoj uštedi.

''Davanja prema traženju sindikata se povećavaju za oko 5 milijuna kuna", kaže Bošnjak. Sindikalna računica je duplo manja. Štrajk će prekinuti, kažu, tek kada se kolektivni ugovori potpišu.

U štrajk se, čini se, za sada ide. Naime, sindikati kažu da plan mirenja nije urodio plodom. Od njih se traži da s odreknu svih materijalnih prava, na što oni ne pristaju. Sada sve zanima kako će menza u srijedu izgledati. To nitko točno ne zna. Može se dogoditi da jedna osoba primjerice koja dijeli hranu, bude u štrajku, a druga koja radi isti taj posao ne bude. Može se odgoditi i da na primjer osoba koja naplaćuje hranu ne bude u štrajku, ali najgori scenarij za studente je onaj u kojem su recimo sve kuharice u štrajku i naravno da onda hrane neće biti. Sve se to može razlikovati od menze do menze.

Sanacijski upravitelj poručio je da će menze raditi, no sindikati kažu možda će menze raditi, ali je pitanje tko će u njima raditi. Od 1.000 zaposlenih, njihovih je članova, kažu, oko 700. U menzama se inače podjeli osam milijuna obroka na godinu. Zato je upravitelj pozvao sindikate na smirivanje tenzija jr na kraju ispaštaju studenti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se