Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Priznavši utaju poreza na isplate za marketinške usluge za HDZ u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine te nagodivši se s USKOK-om, gotovo čitav HDZ-ov tim za promociju na društvenim mrežama u kampanji aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te parlamentarnim izborima 2015., dobio je uvjetne i novčane kazne.


U nagodbi s USKOK-om uvjetne zatvorske kazne, sporedne novčane kazne te kazne rada za opće dobro na Županijskom sudu u Zagrebu dobili su Sanda Mamić, nećakinja Zdravka Mamića, Matko Pecotić te gotovo čitav HDZ-ov tim za promociju na društvenim mrežama. Nagodba je pala nakon priznanja navedenog tima, uključujući i Dinamovoga stručnjaka za digitalni marketing i oglašavanje Mateja Zadru te marketinškoga stručnjaka Kristijana Gržetića, da su utajili porez na isplate za marketinške usluge koje su odradili za HDZ u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine. Jedini se nije nagodio spomenuti Zadro, a očekuje se uskoro i sporazumna presuda Gržetiću, piše Jutarnji list.

Vezani članci Zvonimir Pućo šest mjeseci ne dolazi na posao (Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL) - 4 Nevjerojatan slučaj: HDZ-ov zamjenik gradonačelnika pola godine ne dolazi na posao, ali uredno prima plaću od 8.800 kn Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) Škoro o otkazivanju koncerata u mjestima u kojima je na vlasti HDZ: ''Jedan smo koncert htjeli doslovce pokloniti''

Mamić i Pecotić osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne. Mamić je dobila osam mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od tri godine te je i novčano kažnjena s 40.000 kuna, koje mora uplatiti u roku od šest mjeseci. U državni proračun već je vratila 96.245 kuna utajenog poreza i prireza.

Pecotić je osuđen na sedam mjeseci uvjetnog zatvora s jednakim rokom kušnje kao i Mamić te mora platiti još i 30.000 kuna novčane kazne. Budući da u optužnici nije navedeno da je utajio porez, već je novac proslijedio Sandi Mamić, Zadri i Gržetiću, Pecotić ne mora vraćati novac državi.

Gržetić, ako mu uspije sporazum s USKOK-om, treba u državni proračun vratiti 76.670 kuna utajenog poreza.

jedino što ostaje nepoznato u čitavom slučaju jest hoće li se s USKOK-om nagoditi i Zadro.

Obzirom da se većina nagodila s USKOK-om, ne očekuju se žalbe na presude. Mamić, Pecotić i Gržetić su zapravo još tijekom istrage i ispitivanja priznali utaju poreza, izrazili žaljenje i spremnost vratiti utajeni novac državi.

Priča o ovoj utaji poreza u javnost je dospjela još 2017. godine, kad je dovršena istraga poreznog USKOK-a i USKOK-a protiv 21 osobe zbog izvlačenja novca iz vlastitih tvrtki.

Glavni dokaz bili su e-mailovi Danijela Artenjaka iz tvrtke Napredni modeli iz kojih je vidljivo da Mamić, Gržetić i Zadro tražili da im novac, koji je za njih dobio iz HDZ-a za njihove usluge u kampanji, proslijedi na tvrtku Bossman tim u vlasništvu Svetislava Josimovića, koji je predvodio grupu poduzetnika koji su pomagali drugim poduzetnicima izvlačiti novac iz njihovih tvrtki, u zamjenu za proviziju.