Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokret u vezi 'Lex Perković'

Milanović i Miljenić poslali pisma u Bruxelles: 'Čini se da RH pokazuje volju da promijeni zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija primila je pismo ministarstva pravosuđa i premijera o hrvatskom zakonu o europskom uhidbenom nalogu.

Mina Andreeva rekla je danas kako su sinoć potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding i predsjednik Komisije Manuel Barroso primili pismo od Orsata Miljenića, hrvatskog ministra pravosuđa i premijera Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđeno u Bruxellesu 'Lex Perković' nije na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka Europske komisije Slika nije dostupna Očekuje promjenu zakona Slučaj 'lex Perković': Reding hrvatskoj Vladi poslala novo pismo

>> 'Mi samo vodimo računa da se provode europski zakoni'

'Mogu potvrditi da je jučer navečer potpredsjednica Reding primila pismo hrvatskog ministra pravosuđa koje, čini se, upućuje na konstruktivan pristup ovoj temi, prvenstveno volju Hrvatske da promjeni zakon i uskladi ga sa zakonom EU. I predsjednik Barroso primio je slično uvjerenje, od hrvatskog premijera. Europska komisija pozdravlja ovaj konstruktivan pristup i u kontaktu je s hrvatskim vlastima u razjašnjavanju njihove namjere', rekla je Andreeva.

I Ministarstvo pravosuđa potvrdilo da je poslalo pismo Bruxellesu

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas da je poslalo pismo europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding vezano uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Ministar Orsat Miljenić jučer je poslao očitovanje na pismo kojim je krajem srpnja Viviane Reding zatražila odgovor na pitanje kada se planira uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom.

Odgovor, u kojem je službeni Zagreb naveo ispunjene zahtjeve prema zemljama EU-a od početka primjene europskog uhidbenog naloga, poslan je u Bruxelles nekoliko dana nakon što je u petak, 23. kolovoza istekao rok koji je Europska komisija dala Hrvatskoj za očitovanje.

Glasnogovornica EK-a Mina Anddreeva rekla je u ponedjeljak, dok odgovora nije bilo, da Europska komisija zbog toga duboko žali te je najavila mjere protiv Hrvatske. Trzavice na relaciji Zagreba i Europske komisije pojačane su nakon njezine izjave da Hrvatska iza svojih granica skriva ubojice hrvatskih disidenata.

Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. srpnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti. (I.D./Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene