Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EK o 'lex Perković'

'Mi samo vodimo računa da se provode europski zakoni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornica europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding u Burxellesu je kazala da u Europsku komisiju još nije stigao odgovor hrvatske Vlade o 'lex Perković'. Jučerašnje priopćenje Ministarstva pravosuđa nije htjela komentirati.

Na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare u sjedištu Europske komisije Mina Andreeva, glasnogovornica europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, kazala je kako u Bruxelles još uvijek nije stigao formalni odgovor hrvatske Vlade o spornom zakonu o europskom uhidbenom nalogu, koji je u Hrvatskoj kolokvijalno prozvan lex Perković.

Pročitajte i ovo Ilustracija izdana tjeralica Sin bivše ugledne sutkinje nestao bez traga: Bivšoj curi radio odvratne gadosti, policija se umiješala tek kad ju je zatočio Slika nije dostupna Stvar pravosuđa Ministar Miljenić: O Hernadiju se nema što razgovarati

>> ZORANE, NE SRAMOTI SEBE - NE SRAMOTI NAS

'O ovome smo pitanju već govorili na jučerašnjoj press konferenciji. Europska komisija i dalje nije zaprimila formalni odgovor hrvatske Vlade, a priopćenje Ministarstva pravosuđa smo vidjeli u medijima', odgovorila je Andreeva na pitanje novinara ima li EK što novo za reći o 'lex Perković' s obzirom na jučerašnje priopćenje Ministarstva pravosuđa.

'Mogu samo podsjetiti da je Europska komisija čuvar [pristupnih] ugovora te da vodi računa da svi budu jednaki pred zakonom kao i da se zakoni provode', dodala je, napominjući kako je Komisija već poduzimala mjere protiv drugih članica EU, neovisno o njihovoj veličini ili političkom opredjeljenju trenutne vlasti.

Zaključila je kako je Europska komisija svoju ulogu čuvara ugovora shvatila vrlo ozbiljno te da namjerava ukloniti bilo kakvo kršenje europskih zakona.

Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. godine, kolokvijalno zvan 'lex Perković'.

Europska povjerenica Vivane Reding jod Hrvatske je zatražila da do 23. kolovoza odgovori u kojim će rokovima svoj zakon uskladiti s europskim, no kako odgovor nije stigao, najavila je mjere protiv Hrvatske prema članku 39. koji predviđa i uskratu novca.

U svojoj jučerašnjoj izjavi Mina Andreeva je spomenula da hrvatski potez znači zaštitu 'nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji za komunističkog režima'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene