Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BANOVINA ČEKA

Je li novi ministar pravo rješenje za sporu obnovu? Vlasnica salona iz Petrinje: "Već smo umorni od takvih tema i priča"

Aktualno Galerija Tanja Polanščak, Petrinja - 2 Tanja Polanščak, Petrinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tanja Polanščak, Petrinja - 1 Tanja Polanščak, Petrinja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petra Buljan, reporterka Petra Buljan, reporterka Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova u Petrinji Galerija 1/4 >>
Nema mira u Banskim dvorima. Premijer još uvijek nije objavio tko će nasljediti ministra graditeljstva Ivana Paladinu. A dok on šuti, saborska oporba slaže se da treba tražiti interpelaciju o radu Vlade jer obnove nema.

Ivan Paladina odbrojava posljednje dane na ministarskoj funkciji. Premijer je suzio izbor za njegova nasljednika. Koalicijski partneri očekuju da im kaže tko će sjesti u njegovu fotelju.

"Očekujem da ćemo na koalicijskom sastanku razgovarati o aktualnim temama, ali naravno da će tu dominirati obnova od potresa. Vlada je postigla velike strateške ciljeve,  ali sve će to pasti u vodu ukoliko se ne ubrza proces obnove, ukoliko se ne dogode promjene i vjerujem da će do toga uistinu doći", rekao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a.

U Saboru se sastala i oporba. Planiraju tražiti interpelaciju o radu Vlade jer obnove nema. Na stolu je i sam opoziv ministra ako ga premijer uskoro ne smijeni.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV Obnova kasni Nastava i u bivšem zatvoru: Učenici u Banovini i u novo polugodište u zamjenskim školama

Pročitajte i ovo Ivan Paladina GOTOVO JE? Problemi s dinamikom obnove: Ministar Paladina na odlasku iz Vlade?

"Odlaskom Paladine broj ministara koji su otišli zadnje dvije godine će se izjednačiti s brojem kuća koje su obnovljene na Banovini. Kočničar za sve kvalitetne procese u Hrvatskoj koji bi ovu zemlju trebali unaprijediti je imenom i prezimenom Andrej Plenković. To je naša realnost", istaknuo je šef SDP-a Peđa Grbin.

"Taj kadrovski bazen HDZ-a je sve plići i plići. Nitko se zapravo ni ne želi uhvatiti tog posla. Ovo su sada ucjene. Tko bi to prihvatio", rekao je Nikola Grmoja iz Mosta. 

"To može samo premijer kao šef Vlade. Sad njega pitajte zašto to neće raditi. Ja mislim da je to namjerno. Nitko mi ne može reći da je to što se događa slučajno. To namjerno nije politički prioritet jer Banija nije izborna baza HDZ-a", rekla je Sandra Benčić iz Možemo!

"Ono što je meni bitno kao gradonačelniku Zagreba kad govorimo o privatnoj obnovi zgrada u Zagrebu je rezultat. A tog rezultata baš i nema. S čim se slaže čak i vlada. Vlada je nezadovoljna obnovom privatnih zgrada. Kako ću ja kao gradonačelnik biti zadovoljan", kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

"Mi smo već umorni od takvih tema"

Uživo s Banovine javila se reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"Građane na Banovini politika, lica i imena više uopće ne zanimaju. Njih samo zanima da netko konkretno dođe i krene rješavati njihove probleme, odnosno konkretno započne obnovu koju čekaju već dvije godine", izvijestila je Buljan.

Buljan je u Petrinji razgovarala s vlasnicom kozmetičkog salona Tanjom Polanščak.

"Mi smo iskreno već malo umorni od takvih tema i takvih priča pa nastojimo izbjegavati takve teme u salonu. Pričamo o nekim vedrijim i ljepšim temama. Primijetimo svi da je Petrinja jedno veliko gradilište, uklanjaju se mnogi objekti. Gradi se, ali možda bi to moglo ići malo brže i bolje. Radim i u Srednjoj školi Petrinja. Nakon dvije godine, tek u srijedu počinju radovi", istaknula je Polanščak.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV Obnova kasni Nastava i u bivšem zatvoru: Učenici u Banovini i u novo polugodište u zamjenskim školama

Pročitajte i ovo Ivan Paladina GOTOVO JE? Problemi s dinamikom obnove: Ministar Paladina na odlasku iz Vlade?

"Uvijek vjerujemo da će biti bolje. A sad, što i kako, vidjet ćemo. Problem je svuda", istaknula je Polanščak na pitanje o tome vjeruje li da je novi ministar rješenje.

Istaknula je Polanščak da je puno ljudi napustilo Banovinu prije potresa, ali i nakon potresa.

"Čujem da se mnogi i vraćaju. Uređuju si kuće. Mislim da će to sve biti ok. Što se tiče klijenata, uvijek se sve nekako vrti u krug. Imam dugogodišnje stalne klijentice, tako da uvijek jedna dođe, jedna ode. Nekako uvijek dobro prođemo", rekla je. 

Prije potresa njezin je salon, kaže, bio u centru grada. Taj prostor sada ima žutu naljepnicu.

"Mi se sada nalazimo u Centru novog života ili Šarengradu u kojem smo svi mi obrtnici. Mogu vam reći da nam je ovdje jako lijepo. Svi smo okupljeni, osjeća se zajedništvo i stvarno nam je jako lijepo", zaključila je.

"Građane i poduzetnike na Banovini ne napušta nada. No, ipak je važno reći da je ovaj Centar novog života trebao biti privremeno rješenje, ali još uvijek se ne nazire kraj ili mogućnost nekog preseljenja", izvijestila je Petra Buljan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene