Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNIŠTVO STRANKE

''Imaju do petka vremena vratiti cijene na staro'', zaprijetio Plenković, a čini se da je sad i Paladina stvarno bivši

Obnova ostaje najveći prioritet, poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva stranke i dodao da je dobio bjanko potporu za određene kadrovske promjene, a javnost će obavijestiti nakon konzultacija o tome. Svima koji su neopravdano dizali cijene poručio je da ih imaju vremena vratiti do petka, a nakon toga moguće su razne posljedice.

''Večeras smo imali prvu sjednicu nakon blagdana i malo smo rezimirali sve aktivnosti od zadnje sjednice i najavili neke bitne teme u političkom smislu i aktivnosti pred nama'', kazao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u izjavi za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici u Zagrebu.

Iskoristio je priliku podsjetiti na niz istaknutih događaja na društveno-političkom planu od 19. prosinca, između ostalog i na uvođenje eura te ulazak u Schengen.

''Sve je prošlo u najboljem redu, od opskrbe novčanicama i kovanicama, funkcioniranja bankomata do dizanja granica prema Sloveniji i Mađarskoj'', kazao je Plenković ne skrivajući zadovoljstvo, no ono je ipak donekle pomućeno cijenama koje su nakon uvođenja eura odletjele u nebo.

''Do petka imaju vremena vratiti cijene''

''Kao Vlada u godinama koje su iz nas pristupili smo ovom poslu u dobroj vjeri, u skladu s propisima. Nažalost, dogodilo se da je dio gospodarskih subjekata iskoristio to da se mijenja kuna u euro i neopravdano je podigao cijene pod okvirom zaokruživanjem na puno više nego što bi bilo očekivano i normalno'', kazao je.

''Nema tog inputa koji je toliko narastao od 31. prosinca do 2. siječnja da bi netko mogao reći digli smo cijene jer nam je neki dobavljač digao cijene. To nije točno'', naglasio je Plenković i podsjetio na Vladine mjere pomoći.

''Mi smo u COVID krizi učinili napore prema privatnom sektoru koji su bez presedana u hrvatskom društvu i hrvatskoj ekonomiji posljednjih 30 godina. Pomogli smo 130.000 poduzeća da u vrijeme COVID-a ostanu na nogama. Svi su preživjeli krizu i nastavili dalje normalno funkcionirati osiguravajući plaću zaposlenicima i egzistenciju obiteljima hrvatskih ljudi. Ista je stvar bila i s eurom. U vremenu u kojem je politički kontekst obilježen ruskom agresijom na Ukrajinu, koja je generirala rast hrane i energenata i dovela do inflatornih pritisaka globalno, onda se Vlada borila protiv tih okolnosti i dala je potporu građanima i gospodarstvu'', istaknuo je premijer.

''Država, Vlada političkom voljom pomaže svima. Onda se dio aktera ponaša na prevarantski način, a to je da diže cijene i šteti vlastitim građanima i gospodarstvu. Mislite da sebi nešto zarađujete, a državi i Vladi činite političku štetu. Vlada ne ide s time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarantski. Mi nismo tako odgojeni. Odgojeni smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju. Zato smo i na sjednici Vlade donijeli Zaključak'', podsjetio je.

''Vidim da neki huškaju da mi nemamo ideje i alata. Imamo i nećemo oklijevati da ih koristimo'', kazao je te dodao da postoje razne mogućnosti - od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i uvođenja poreza.

O čemu je točno riječ, nije želio detaljizirati te je samo poručio: ''Do petka imaju vremena vratiti cijene.''

''Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava'', zaključio je Plenković.

Paladina je sad stvarno na izlaznim vratima?

Što se tiče kadrovskih promjena u Vladi, Plenković je samo kazao: ''Obnova ostaje prioritet u ovoj godini, ubrzanje procesa. U tom pogledu dobio sam bjanko potporu za određene kadrovske promjene koje će se dogoditi u sljedećim danima, a vezane su za tu temu. S te strane ćemo nakon dodatnih konzultacija, koje će uslijediti u narednih nekoliko dana, obavijestiti javnost i s time naravno upoznati Sabor.''

Upitan koliko je on sam odgovoran za obnovu koja stoji, kazao je da je on odgovoran za sve: ''A ja prvi kažem da nisam zadovoljan.''

Pročitajte i ovo Josip Škorić NESTVARNO SPORA OBNOVA U Banske dvore stigao novi ministar? Mogući Paladinin nasljednik na razgovoru s premijerom

Pročitajte i ovo Ivan Paladina GOTOVO JE? Problemi s dinamikom obnove: Ministar Paladina na odlasku iz Vlade?

Zasad se kao odlazećeg najviše spominje ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladinu. Hoće li mu društvo pri izlasku, bilo iz njegova ili još nekih resora, praviti još netko, otvoreno je pitanje. Baš kao i tko bi mogao biti njegov nasljednik ili nasljednica.

Neki od potencijalnih kandidata jutros su navodno već prelazili Markov trg, ali više detalja o tome Plenković nije želio iznositi.

Upitan je li riječ o odlasku Ivana Paladine, opetovao je da će o svemu obavijestiti na vrijeme, a na pitanje je li on još uvijek ministar, odvratio je: ''Danas je.''

O hrvatskim državljanima uhićenima u Zambiji kazao je da su se o tome već oglasila ministarstva te da tu postoje dva aspekta: ''Hrvatska konzularna služba mora uvijek skrbiti o hrvatskim državljanima, a drugo je da ministarstva utvrde kako je došlo do ove situacije.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene