Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, reagirala je na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića glavnom ravnatelju KB-a Dubrava: "Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru."


Pravobraniteljica kaže da je primila pritužbe građana/građanki i upite medija vezano za komentar ministra zdravstva Milana Kujundžića: “Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru”, a koji je uputio glavnom ravnatelju KB-a Dubrava prilikom jučerašnjeg posjeta bolnici u povodu Svjetskog dana bolesnika.

Vezani članci Milan Kujundžić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar o ortopedu iz KB-a Dubrava: "On je maknut. Slijede mjere, ovisno o težini prekršaja" Ministar Milan Kujundžić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Ministar Kujundžić poslao inspekciju u KB Dubrava zbog problematičnog liječnika

"Kao i u brojnim ranijim pojedinačnim slučajevima sličnih komentara od strane javnih osoba, pravobraniteljica i ovom prilikom opetovano ponavlja da javne osobe snose posebnu društvenu odgovornost te da moraju voditi računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije velikog dijela javnosti koja bi ovakve izjave mogla uzeti za primjer vlastitih stavova ili ponašanja", poručuje pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dodaje da, budući da smo se kao društvo opredijelili za ravnopravnost žena i muškaraca, javne osobe su te koje, prije svih ostalih, svojim primjerom moraju promovirati načela ravnopravnosti izbjegavajući spolne stereotipe i seksizam.

"Vrijednost medicinskih sestara i njihov doprinos društvu sigurno se ne mjeri njihovom mladošću ili ljepotom, već stručnošću i brigom za bolesne. Budući da se na taj način ne bi komentirala muška osoba temeljem svoje struke, izjava ministra temelji se na seksističkom poimanju ženske uloge isticanjem, za medicinsku sestru, potpuno nevažnih karakteristika", kaže Ljubičić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju