Donesena je pravomoćna presuda u slučaju Tomislava Horvatinčića za pomorsku nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi. Potvrđena je presuda prvog stupnja od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Galerija Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Tomo Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) +0 Tomislav Horvatinčić na trećem suđenju (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

''Obavještavam Vas kako je drugostupanjska odluka u kaznenom predmetu Županijskog suda u Zadru poslovni broj Kž-180/19 koji se vodi protiv Tome Horvatinčića zbog kaznenog djela iz čl. 272. st. 3. KZ/97 donesena i otpremljena strankama'', potvrdio je za DNEVNIK.hr glasnogovornik i predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Vezani članci Stjepan Ringwald Presuda za brutalno ubojstvo u Omišu: Ringwaldu 19 godina zatvora, Piriću 18, a Zoloti 17 godina Tomislav Horvatinčić Tomislav Horvatinčić mora na izdržavanje kazne zatvora, ali tražit će odgodu: ''Ozbiljno mu je zdravstveno stanje''

Iako ne otkriva sadržaj presude, doznaje se da je Sud u Zadru potvrdio presudu Općinskog suda u Šibeniku i osudio Horvatinčića na četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Isto tako, Sud u Zadru je odbio sve žalbe.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić da komentira presudu, Horvatinčić je kazao da mu mediji 'friziraju' izjave te da će je komentirati - uživo. "Neću ništa komentirati, komentirat ću kad me pozovete uživo. Presudu još nisam dobio, a kad je dobijem u ruke, komentirat ću uživo. Vi meni frizirate i montirate izjave", kratko je kazao Horvatinčić.

Prva dva postupka vodila Maja Šupe

Podsjetimo, prva dva postupka protiv Horvatinčića vodila je šibenska sutkinja Maja Šupe, koja ga je na prvom suđenju 2015. osudila na uvjetnu kaznu, a dvije godine poslije zbog sinkope oslobodila krivnje za smrt dvoje ljudi. Na trećem je suđenju konačno u sudski spis uključena skica nesreće koju je sačinio Horvatinčić. Naime, svjedočio je umirovljeni lučki kapetan i magistar pomorskog prometa Boris Seljanovski, koji je izjavio da je Horvatinčić vlastoručno nacrtao skicu pomorske nesreće, i to nedugo nakon što se dogodila.

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević rekao nam je da još nisu dobili presudu te da su tek prije dva dana dobili zapisnik sa sjednice održane još 11. rujna. Kaže da je presuda donesena nezakonito jer sud mora samostalno odlučivati, a Županijski se sud obratio za pomoć Vrhovnom sudu. Naime, smatralo se da zbog promjene Kaznenog zakona Općinski sud ne smije voditi postupak za djelo za koje je predviđena kazna veća od 12 godina.

Horvatinčić je osuđen zbog pomorske nesreće iz kolovoza 2011. godine u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju