Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potpisan sporazum o prekidu štrajka u Adriadieselu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava karlovačke Tvornice diesel motora Adriadiesel d.d. i Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) potpisali su danas sporazum o prekidu štrajka.

Sporazumom je precizirano da će od 1. listopada 2007. osnovica plaće za sve zaposlenike biti 2600 kuna, objavio je sindikalni povjerenik SMH Tihomir Vrbanić.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Pogoršanje odnosa Rusija raskida sporazum o suradnji sa SAD-om u borbi protiv kriminala

Sindikat je tražio potpisivanje novog kolektivnog ugovora po kojemu bi osnovica iznosila 2700 kuna.

Obje strane usuglasile su se da je sada za tvrtku prihvatljiva
osnovica od 2600 kuna, a sindikat će na potpisivanju kolektivnog ugovora inzistirati i dalje, kazao je Vrbanić.

Predsjednik uprave Vladimir Hristov rekao je da uprava ne može prihvatiti takav kolektivni ugovor jer nije poznato hoće li za iduću godinu biti tako dobra ugovorenost poslova kao što je to ove godine.

U svibnju je istekao stari kolektivni ugovor i od tada radnici traže, kako kažu, "minimalno povećanje osnovice za puno više posla", jer je posao s obzirom na nove ugovore znatno povećan. U Sindikatu tvrde da je Adriadiesel lani proizveo 28 brodskih motora i poslovao pozitivno, a ove godine s dvadesetak novozaposlenih radi na 48 ugovorenih motora, što je po njima povećanje posla materijalno za 65 posto, a financijski za 58 posto te se i plaće mogu povisiti.

Proizvodnja brodskih motora u karlovačkoj tvornici Adriadieselu zaustavljena je 5. srpnja, nakon neuspjelog mirenja, a štrajkala je većina proizvodnih radnika koji su tražili da se osnovica plaće poveća s 2400 na 2700 kuna. U petak, na pregovoru s upravom obje strane su pokazale da je moguć kompromis te je štrajk prekinut.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene