Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom prosvjeda glazbenika zbog stope PDV-a od 25 posto na ulaznice za komercijalne koncerte, oglasili su se danas i iz Porezne uprave priopćenjem u kojemu tvrde da nacrtom prijedloga novog zakona o PDV-u nije predloženo nikakvo povećanje stope PDV-a na ulaznice za koncerte, na koje se i do sada taj porez plaćao po stopi od 25 posto.


Dvadesetpetpostotna stopa PDV-a, ističu, i do sad se odnosila na ulaznice za sve koncerte. Izuzetak su bili samo oni koncerti koje kao usluge obavljaju 'ustanove u kulturi ili druge organizacije u kulturi koje se takvima smatraju prema propisima Republike Hrvatske', a čije su usluge oslobođene plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Vezani članci Božidar Kutleša - 2 Kako radi Porezna? Ravnatelj objasnio zašto nekima provjere svaku kunu, a kod drugih ne uočavaju golem nesrazmjer imovine Kafić, ilustracija - 3 Dalmatinski ugostitelji kreću u prosvjede, zatvaraju lokale i traže porezno rasterećenje: "Plan B je zatvaranje restorana i otpuštanje radnika"

>> Glazbenici prosvjedovali zbog odbijanja smanjenja PDV-a na koncertne ulaznice

Iz Porezne uprave podsjećaju i da organizatori koji obračunavaju stopu od 25 posto PDV-a na koncerte imaju pravo na odbitak pretporeza (ulaznog poreza na dodanu vrijednost) dok 'ustanove u kulturi' ne mogu odbiti pretporez.

Ističe se i da se u postupku pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji hrvatsko zakonodavstvo na području oporezivanja porezom na dodanu vrijednost mora uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije. Nacrtom prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost predloženo je usklađivanje s direktivom EU da su plaćanja PDV-a 'oslobođaju određene kulturne usluge i s njima usko povezana dobra, koje pružaju javnopravna tijela i druga kulturna tijela priznata od dotične države članice'.

Zbog 25-postotne stope PDV-a na ulaznice za komercijalne koncerte održan je danas u Zagrebu mirni prosvjed glazbenika, u organizaciji Hrvatske glazbene unije. Nakon što je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice od 5 posto, glazbenici upozoravaju da je u Hrvatskoj najveći PDV na ulaznice za koncerte u Europi, što bi moglo uništiti domaću glazbu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook